Anjer Perk: Eerbetoon aan de Veteranen uit Meppel

Voor het tweede achtereenvolgende jaar zal de herdenking van de bevrijding van Meppel, 13 april 1945, een sober en stil moment zijn, door de geldende corona maatregelen.

Dinsdag 13 april is de Bevrijdingsdag van Meppel. 76 jaar geleden trokken Canadese militairen van het Toronto Scottish Regiment door de stad en Meppel was bevrijd na vijf jaar Tweede Wereldoorlog.

Burgemeester Richard Korteland zal dan kransen leggen bij het monument voor de Canadese bevrijders en bij het verzetsmonument. Dit jaar zal daar een derde monument bijkomen, namelijk Het Anjer Perk. De burgemeester zal kort stil staan bij dit monument dat als eerbetoon voor de veteranen uit Meppel is opgericht.

Aan de rand van het Rosarium is een Anjer perk aangelegd. In 2005 is de Witte Anjer in Nederland geïntroduceerd als uiting van waardering voor Nederlandse veteranen. Afgelopen maanden legde de gemeente Meppel, in samenwerking met Stichting Oud Indiëgangers Meppel een Anjer Perk aan, om hun veteranen te eren en te waarderen. Dit speciale perk bloeit in de dagen en weken voorafgaand aan, en na de Nederlandse Veteranendag.

Het Anjer Perk is aangelegd uit respect en waardering voor de inzet van veteranen in dienst van de vrede, nu en in het verleden, waar ook ter wereld.

Stichting Oud Indiëgangers Meppel doet onderzoek naar ruim 290 veteranen, geboren in Meppel of vertrokken uit Meppel naar toenmalig Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea. Wat weinigen weten is dat er in totaal zeven mannen uit Meppel daar zijn achtergebleven en hun laatste rustplaats hebben gevonden op de erevelden in Indonesië.

Foto Leo de Harder