Cultuur

Optreden Musetta in partnerstad Most

De Stichting Stedenband Meppel-Most organiseert al bijna vijfentwintig jaar uitwisselingen met de Tsjechische stad. Een van de jaarlijkse activiteiten is de deelname van een Meppeler groep aan het grote muziekfestival Mostecká Slavnost.

Afgelopen zaterdag konden de festivalgangers genieten van een concert van accordeonorkest Musetta uit Nijeveen, dat dit jaar vijfenzestig jaar bestaat. De deelname van de grote groep muzikanten is financieel ondersteund door het Meppeler Waarborgfonds. Een gezellige dagtrip naar Praag maakte de concertreis compleet.

Tegelijk met de reis van de muzikanten bracht een delegatie van de gemeenteraad en de burgemeester van Meppel een werkbezoek aan Most. De Nederlandse ambassadeur in Tsjechië, Daan Huisinga, schoof vrijdagavond aan bij het gezamenlijke diner van Musetta, de gemeenten en de vertegenwoordigers van de Stichting Stedenband. De voorzitter van de stichting, Harm Jan Lanjouw, vertelde daarbij over het ontstaan en de betekenis van de stedenband tussen Meppel en Most.

Festival
Het orkest, onder leiding van dirigent en arrangeur Arjan Pit, werd aangevuld met gastspelers van Allegro uit Linde. Het was de eerste keer dat er een accordeonorkest optrad op het festival in Most. Dat werd door de organisatie van het festival zeer gewaardeerd ; Tsjechië kent immers een rijke accordeonhistorie.
Het fraaie weer, een vol festivalterrein en het enthousiasme van Musetta maakten het optreden tot een groot succes. In een vlot tempo werd een gevarieerd repertoire ten gehore gebracht.

‘s Avonds was er nog een toegift georganiseerd in de muziekschool van Most voor de bewoners van verzorgingstehuizen. Ondanks de afspraken met de contactpersonen in Most bleken deze wel de zaal, maar niet het publiek geregeld te hebben. Maar evengoed maakte de optimistische en gezellige groep accordeonisten van deze reis in de reeks uitwisselingen tussen Most en Meppel een zeer geslaagde editie.

Jubileum
Komend najaar komt er een delegatie uit Most naar Meppel om activiteiten en uitwisselingen voor te bereiden voor het jubileum in 2024. Het feit dat deze stedenband al zo lang bestaat is het waard om te vieren.

Tekst/foto Stichting Stedenband Meppel-Most