Cultuur

Meppel meest kunstzinnige gemeente van Drenthe

Geen enkele Drentse gemeente heeft zoveel kunstenaars voortgebracht als Meppel. Van iedere 10.000 mensen die geboren worden in deze gemeente, worden er 24 kunstenaar. Dit blijkt uit onderzoek van thuisstudieplatform Laudius, dat de kunstenaarsdatabase van het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) onder de loep nam. In totaal werden gegevens van bijna 38.000 Nederlandse kunstenaars geanalyseerd, geboren van 1500 tot en met 2000. 

Na Meppel komen met name uit De Wolden en Assen veel kunstenaars. Van iedere 10.000 geboren inwoners van De Wolden kwamen er 14 creatievelingen ter wereld en onder Assenaars waren dat er 12. Uit Noordenveld en Aa en Hunze zijn relatief gezien de minste kunstenaars afkomstig. 

Drenthe telt meeste schilders
Drenthe brengt opvallend veel schilders voort: 32,1% van alle kunstenaars kiest hier namelijk voor deze kunstdiscipline. Dit percentage ligt hoger dan in alle andere Nederlandse provincies: gemiddeld is 29,5% van alle kunstenaars schilder. Naast schilderen zijn in Drenthe vooral tekenen en illustreren (16,9%) en beeldhouwen (12,1%) populair.

Vrouwen nemen de overhand in de kunst
Hoewel de kunstwereld eeuwenlang gedomineerd werd door mannen, is de rol van vrouwen steeds sterker aanwezig. Met name in de 20e eeuw werd de invloed van vrouwen in de kunst steeds groter. Sinds de jaren ‘90 zijn er zelfs meer vrouwen (59%) dan mannen actief in het vak. 

Benieuwd hoe kunstzinnig jouw gemeente is? Dit kun je vinden op: https://www.laudius.nl/kunstenaars

Cheryl Groen (bron Laudius.nl) / RTV Meppel, werk van Sarah Creek (deel van een vierluik)