Exposities

André Idserda in het Stedelijk Museum Meppel

Werk van bekend kunstschilder André Idserda keert terug naar Meppel. Zijn schilderijen hangen vanaf 3 juli in het Stedelijk Museum.

Vanaf 3 juli tot 2 januari 2022 is zijn werk bij het Meppeler museum te zien. “Daar zijn we erg trots op”, vertelt bestuurslid Ronald Wassenaar. “De tentoonstellingscommissie heeft daar goed werk geleverd, met name ook in goede samenwerking met de Idserda Foundation. Als we weer open zijn, en dat mag je toch wel verwachten in juli, hebben we natuurlijk onze vaste collectie met Stien Eelsingh en Henk Boerwinkel. Idserda is onze eerste wisseltentoonstelling in het kader van Meppeler schilders.”

De getoonde collectie bestaat uit olieverfwerken André Idserda. Het zijn kenmerkende atmosferische verbeeldingen van Idserda’s persoonlijke impressies, verbeeld in Drentse landschappen, portretten en stillevens. In samenwerking met de Idserda Foundation is een representatieve selectie gemaakt uit collecties van particulieren, het Drents Museum en het Singer Museum in Laren.

Op een woonboot in Meppel
Idserda (1879-1952) werd geboren in Vlagtwedde, groeide op in Amsterdam, studeerde in Antwerpen en bleef daarna nog lange tijd in België. Idserda leidde veelal een zwervend bestaan en was wars van compromissen in de kunst. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleef hij weer tijdelijk in Meppel en woonde er op een woonboot. Later keerde Idserda terug voor een langer verblijf in Meppel. “Hij maakte toen kennis met de andere schilders in de stad, zoals Klaas Smink, Antony Keizer en Stien Eelsingh”, vervolgt Wassenaar. “Dat was onderling niet altijd koek en ei. Zoveel kopers voor hun schilderkunst waren er niet. Ze waren dus concurrenten van elkaar, maar uiteindelijk ook schildervrienden en regelmatig trok men ook samen op.”