Herdenking 75 jaar Vrijheid in Meppel

Herdenking 75 jaar Vrijheid in Meppel
Op 13 april is Meppel bevrijd door het Canadese leger. Daar gingen enkele bange dagen aan vooraf. Tot twee keer toe vielen er bommen op Meppel. Hele straten werden verwoest, er vielen vele doden te betreuren. Het treinstation werd zwaar beschadigd en bij de huizen dichtbij vlogen de ramen eruit.
Hoe was dat voor de kinderen in Meppel. Hoe hebben zij de oorlogsjaren en de bevrijding ervaren en wat zijn hun herinneringen uit die tijd. Daarover gaat de documentaire, die in opdracht van het Apostolisch Genootschap in Meppel werd samengesteld in samenwerking met het team van RTV Meppel.

De documentaires waren bedoeld voor de herdenkingsbijeenkomst van het Apostolisch Genootschap op 13 april a.s., maar door de coronacrisis kan deze helaas niet doorgaan. Nu worden de interviews vanaf 13 april gepresenteerd op de website van het genootschap. Uitzending op RTV Meppel was al geprogrammeerd.

In de documentaire vertellen vijf ooggetuigen, hoe deze gebeurtenissen hun leven heeft beïnvloed. Zij worden daarover bevraagd door Klaas Samplonius. Wat weten ze zich nog te herinneren uit die tijd, dat zij in als kind Meppel woonden. Welke impact heeft de oorlog en de daarop volgende bevrijding op hun leven gehad. Hoe denken zij over leven in vrijheid en moet het herdenken van deze zwarte bladzijde in de geschiedenis van Nederland en Meppel worden behouden.

Op 14 april vertellen ouderen, die toen nog jonge kinderen waren, in Deel 1 over hun beleving, toen en nu. In Deel 2, dat op 15 april wordt uitgezonden, komt een vijftal, dat kort na de oorlog is geboren, aan het woord. Hoe gingen hun ouders om met de opgelopen trauma’s en werd er veel over gesproken binnen de gezinnen. Besteedde de school aandacht aan de pas voorbije oorlog. Hoe denkt deze naoorlogse generatie over vrijheid en herdenken?

14 april Deel 1: De ooggetuigen (ieder oneven uur op RTV Meppel)
15 april Deel 2: De na-oorlogse generatie (ieder oneven uur op RTV Meppel)