Exposities

Henriette Boerendans exposeert in Drukkerijmuseum

In het Drukkerijmuseum Meppel is weer een nieuwe expositie te zien. Henriette Boerendans exposeert haar werk en laat de ontstaansgeschiedenis zien van haar kinderboeken. Henriette hanteert voor haar kunstwerken en illustraties houtsnede-druktechniek. Zij maakt een drukvorm van hout door in een houten plaat, met behulp van gutsen, een afbeelding uit te snijden. Vervolgens drukt zij deze af op papier. De houtsnede is een vorm van hoogdruk, welke in meerdere vormen ook gebruikt wordt in het museum op haar oude drukpersen.

Henriette Boerendans (1966) studeerde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. Ze specialiseerde zich in houtsneden. Ze maakt landschappen en prentenboeken. Henriette Boerendans heeft acht boeken op haar naam staan. Haar boeken zijn vertaald in het Duits, Frans en binnenkort in het Japans. Op deze expositie zijn 5 landschappen en zo’n 40 dieren houtsneden te zien. Naast de houtsneden zijn ook de plankjes, gereedschappen en de prentenboeken te zien.

Een deel van de expositie toont het ontstaansproces van het nieuwste boek ‘Ik wil een wiegje worden, zei de wilg’ . Het toont de eerste schetsen, het storybook, de houtsneden, de proefdrukvellen van de drukker en het eindresultaat. Een deel van de expositie toont het cijferboek en het alfabetboek Aap Beer Zebra. Voor deze twee boeken zijn houten biljetletters gebruikt. Verder zijn er houtsneden te zien uit 2021/2022 van trekvogels.

Henriette exposeerde eerder o.a. in het Rijksmuseum Amsterdam, Museum het Prinsenhof Delft, Singer Museum Laren en vele musea in het buitenland.

De tentoonstelling in het Drukkerijmuseum is te zien t/m 27 mei tijdens de openingsuren van het museum (di t/m vr 13.00 – 17.00 uur) Meer informatie is te vinden via de website www.boerendans.com en www.drukkerijmuseum-meppel.nl

Foto: Henriette Boerendans