Natuur

Help mee wilgen knotten

Op vrijdag 25 februari, 4 en 11 maart gaan de boswachters samen met vrijwilligers, voor het broedseizoen start, de laatste wilgen knotten in De Wieden. Actief in de natuur met de boswachters het terrein beheren door samen lekker aan de slag te gaan in de buitenlucht.

Ze ontvangen de vrijwilligers graag om 9.30 uur bij Natuurmonumenten De Wieden aan de Ronduite, Veneweg 253,7946 LV in Wanneperveen met koffie en iets lekkers. Hier krijgt men uitleg over de werkzaamheden. Daarna gaan ze het veld in tot ongeveer 13.30/14.00 uur.

Naar nieuwe inzichten zagen ze alleen de dikkere takken met een handzaag weg en laten de rest ongemoeid. Zo blijven meer sapstromen achter, waardoor de boom zich sneller herstelt en eerder in blad raakt.

Hoewel de nieuwe manier van knotten esthetisch gezien de gemoederen nogal bezighoudt, zijn voor vroeg vliegende insecten, zoals hommels en honingbijen, de vroege wilgenkatjes een bron van voeding. Naast dat er maar liefst 450 insectensoorten verbonden zijn aan een wilg, biedt deze onderdak aan vogels, planten, mossen, paddenstoelen en andere organismen. Ze zijn dus belangrijk voor de diversiteit van de Nederlandse natuur.

Ieder die een paar uurtjes vrijmaken om ervoor te zorgen dat al deze planten en dieren kunnen blijven voortbestaan, kunnen zich aanmelden via de website www.natuurmonumenten.nl Daar staat ook meer informatie over wat aan te trekken en mee te nemen. 5 personen kunnen meedoen per keer.

Foto: Natuurmonumenten