Nieuws

Jeugdappel in het Rosarium van het Wilhelminapark

De leerlingen van de groepen 8 van de basisscholen in de gemeente Meppel komen woensdagochtend 13 april om 9.00 uur voor het jaarlijkse Jeugdappel bijeen in het Rosarium van het Wilhelminapark. Daar leggen leerlingen van Het Avontuur en van CBS Stadskwartier samen met burgemeester Richard Korteland kransen bij het Verzetsmonument en bij het Monument voor de Canadese bevrijders, het Toronto Scottish Regiment. Twee andere scholieren declameren een zelfgemaakt gedicht.

Tijdens het Jeugdappel wordt eerst de Nederlandse en vervolgens de Canadese vlag gehesen door leden van Scouting Meppel. De burgemeester houdt vervolgens een toespraak waarna met muzikale begeleiding van De Bazuin het Wilhelmus wordt gezongen. De leerlingen leggen tijdens het traditionele defilé bloemen bij beide monumenten in het Rosarium. De leden van Scouting Meppel vormen een erehaag voor de monumenten.

Aanwezig zijn afgevaardigden van het 43 Brigade Verkenningseskadron en van 43 Gemechaniseerde Brigade Koninklijke Landmacht uit Havelte. Het Jeugdappel staat onder leiding van het Comité 4 en 5 mei onder voorzitterschap van de burgemeester. Jenny Frijlink was sinds 1990 secretaris en verantwoordelijk voor de organisatie van het Jeugdappel. Zij heeft onlangs om gezondheidsredenen afscheid genomen van het comité.

In de Grote Kerk vindt ’s avonds om 20.00 uur het Bevrijdingsconcert plaats met medewerking van De Bazuin, het Kamerkoor Cigale, de Oratoriumvereniging Assen en stadsdichter Justin Westera. Burgemeester Richard Korteland houdt een toespraak.

Foto Daan Prest