Nieuws

75 jaar vrijheid: Scouting in de oorlog

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog bestond Scouting in Nederland uit meer organisaties, vanuit een kerkelijke of sociale achtergrond en aparte organisaties voor meisjes en jongens. Er waren ook andere jeugdbewegingen, waaronder de Nationale Jeugdstorm van de NSB. Na vergeefse pogingen van de NSB om de Scoutingorganisaties op te laten gaan in de Nationale Jeugdstorm werden alle Scoutingorganisaties in Nederland op 2 april 1941 door de Duitsers verboden. Landelijke leiders werden gevangen gezet en er kwamen zware straffen op bijeenkomsten en het dragen van het uniform.

Het tegengestelde gebeurde: Scoutinggroepen en scouts bleven – fanatieker – doorgaan, want bij Scouting gaat het juist om ontwikkeling van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid.
Veel scouts werden actief in het verzet en hebben hun leven daarmee op het spel gezet. Een groot aantal behoort tot de Nederlandse slachtoffers van de oorlog die we op 4 mei herdenken.

400 bijzondere verhalen
Het verhalenproject heeft inmiddels meer dan 400 verhalen opgeleverd. Verhalen die soms lezen als een jongensboek, maar vooral een beeld geven van de rol en positie van Scouting en scouts tijdens de Tweede Wereldoorlog.Die verhalen zijn allemaal te raadplegen op de site vrijheid.scouting.nl.

12 verhalen in boekje
Uit deze verzameling zijn twaalf verhalen geselecteerd om een beeld te geven van de rol en positie van Scouting en scouts tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze zijn als korte leesverhalen samengebracht in het boekje Scouting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit boekje van 32 pagina’s wordt op 30 april in digitale vorm als pdf verspreid onder alle leden en externe relaties van Scouting Nederland. De pdf is ook te downloaden op de site vrijheid.scouting.nl.

Foto Scouting Nederland