Regio

Sinds 4 januari 1997 is er geen Elfstedentocht meer verreden

Wederom is het deze winter niet koud genoeg geweest om de Elfstedentocht te organiseren. Hiermee is het record van aantal winters op rij zonder Elfstedentocht verder aangescherpt naar 27.

De laatste Elfstedentocht dateert namelijk alweer van 4 januari 1997. Inmiddels is er een generatie jongvolwassenen die de ‘Tocht der Tochten’ niet heeft meegemaakt. De huidige winter verloopt tot dusver erg zacht en ook het vooruitzicht naar de rest van de maand is niet hoopgevend voor de schaatsliefhebber.

Of er ooit nog een Elfstedentocht gaat plaatsvinden is nog maar de vraag, want koude winters zijn nu nauwelijks meer denkbaar in Nederland. Door klimaatverandering worden de winters in ons land namelijk steeds warmer en zal de kans op een Elfstedentocht steeds kleiner worden. Sinds de jaren 60 is de gemiddelde wintertemperatuur maar liefst twee graden gestegen! Statistisch gezien is een kans op Elfstedentocht momenteel één keer in twaalf jaar. Als de opwarming van de aarde beperkt blijft tot twee graden dan is in 2050 de kans op een Elfstedentocht één keer in 20 jaar. Wanneer de opwarming sneller verloopt dan zijn de kansen nog veel kleiner.

Toch komen er ook in een opgewarmd klimaat nog steeds koude periodes voor. Zo ook in februari 2021, toen er voor een korte periode ook op grote plassen zoals Loosdrecht kon worden geschaatst. Als we te maken hebben met een noorden- of oostenwind kan het nog steeds erg koud worden in onze omgeving. Toch is deze aangevoerde lucht wel minder koud dan bij een vergelijkbare situatie in het verleden. Het noordpoolgebied is inmiddels al bijna vier graden opgewarmd.

Christie Adams (bron weeronline.nl) / foto shutterstock (rtvmeppel.nl)