Exposities

Hòlt exposeert in het Drukkerijmuseum

HṑLT, de vereniging der noordelijke hoogdrukkers bestaat uit 20 kunstenaars uit de drie noordelijke provincies. De vereniging is in 1998 ontstaan vanuit een groep grafici die aan de academie voor beeldende kunsten in Groningen, Minerva, zijn opgeleid. Inmiddels hebben zich andere hoogdrukkers bij ons aangesloten.

De grafici maken prenten (grafiek) door middel van ambachtelijke hoogdruktechnieken, zoals houtsnede, linosnede en gravure. Daarnaast onderzoekt men de oude hoogdruktechnieken en experimenteren met nieuwe methoden en materialen. De individuele stijlen en werkwijzen lopen erg uiteen: zowel abstract als figuratief, zwart-wit of kleurig, grof of juist heel fijn gesneden. De tentoonstelling in het Drukkerijmuseum geeft een mooi overzicht over de mogelijkheden welke kunnen worden bereikt met oudere druktechnieken.

Onder de leden zijn verschillende prijswinnaars en genomineerden voor belangrijke prijzen zoals de Bas grafiekprijs, de Allianz Grafiekprijs, de Nederlandse Grafiekprijs Singer Laren, De Seoul Space Internationale Print Biennale, Prijs voor Klein Grafiek en de Grafiekprijs van de Kunsthalle Wilhelmshafen. Juist nu er zoveel veranderingen binnen de kunst plaatsvinden door de nieuwe digitale mogelijkheden is het behoud van kennis over de oude hoogdruktechniek belangrijk.

Informatie openingstijden etc www.drukkerijmuseum-meppel.nl

Jan Schilperoord