Evenementen

Orgelconcerten in Grote of Mariakerk en Samenstroom.

Ook dit jaar weer zijn er orgelconcerten georganiseerd door Stichting Orgelconcerten Meppel. Dit keer biedt niet alleen de Mariakerk een podium aan verschillende organisten, ook de Samenstroom ontvangt professionele orgelspelers uit binnen- én buitenland. De driedelige serie in de Grote Kerk is telkens op zaterdag van 16 uur tot 16.45 uur. De gebroeders De Jong uit Groningen bijten op 13 augustus het spits af met vierhandig spel. Ook nemen ze hun draagbaar harmonium mee.

Het belooft een afwisselend concert te worden. ‘Ik zal een spannend programma samenstellen’, zei organist Aart Bergwerff. Of dat zo is, kunt u beluisteren op 27 augustus met o.a. tango’s van Astor Piazzolla.
Ter afsluiting van Open Monumentendag op 10 september speelt Mannes Hofsink het laatste concert. Naast uiteenlopend repertoire zal hij op allerlei mogelijke manieren variëren op het Engels Volkslied, dat getoonzet is door Christiaan Rinck. De toegang is vrij. Na afloop wordt er een openschaal-collecte gehouden.

Naast deze drie concerten is er op elke Donderdag Meppeldag in augustus een marktorgelconcert van 10 uur tot 10.30 uur in de Samenstroom. Het kerkgebouw herbergt een pas gerestaureerd Walcker-orgel uit 1937, een van de weinige orgels die de Duitse orgelmakerij bouwde in Nederland. Het orgel zal in volle glorie klinken tijdens de concerten, die eveneens vrij toegankelijk zijn. Achtereenvolgens spelen Marjam Laetitia Haag uit Stuttgart (4/8), Wietse Meinardi uit Assen (11/8), Johan Smit, organist van de Samenstroom (18/8) en Stephen Alltop (25/8).

Deze serie wordt gesubsidieerd door de stichting van de Donderdag Meppeldag.

Foto Eigen