Natuur

Nacht vrijdag op zaterdag 30 vallende sterren per uur

Zaterdag passeert meteorenzwerm Orioniden de aarde en kunnen we op het hoogtepunt zo’n 30 vallende sterren per uur verwachten. Het beste kijkmoment is zaterdagochtend vlak voordat het licht wordt. Er zijn brede opklaringen, maar er zijn ook wolkenvelden.

De meteorenzwerm Orioniden is komende nacht zichtbaar bij helder weer. De kans op heldere momenten is vrij groot, maar er zijn ook wolkenvelden zichtbaar. Doordat er vrij veel sterren per uur vallen, zo’n 25 tot 35 stuks, is de kans vrij groot dat ze zichtbaar zijn. De Orioniden zijn snel en leveren nalichtende sporen op.

Het hoogtepunt van de zwerm is zaterdagochtend om 10:00 uur, maar dan is de zon al op. Daarom is het beste moment om te kijken zaterdagochtend vroeg, vlak voordat het licht wordt. Rond 7:45 uur gaat het schemeren en om 8:16 uur komt de zon op. Mocht het komende nacht niet lukken, dan zijn er ook komende nachten nog vallende sterren van de Orioniden te zien. Wel neemt dit aantal per nacht af. Om ze te zien moet je naar de zuidelijke hemel kijken en vrij hoog.

Komende zwermen
Op 7 november is de volgende meteorenzwerm te zien, die van de Tauriden. Dat zijn traag trekkende, heldere oranjeachtige vallende sterren. Helaas zijn er op het hoogtepunt slechts drie per uur te zien. Op 17 november is het de beurt aan de Leoniden en ook van deze zwerm zijn er maar een handjevol per uur zichtbaar.

De volgende wat serieuzere zwerm is van de Geminiden. Van deze zwerm zijn er 14 december ongeveer 30 per uur te zien. De Geminiden zijn snel, gelig van kleur en hebben vaak heldere, korte sporen.

Bron weeronline.nl/ foto pixabay