Nieuws

Hard gelag voor tienduizenden ondernemers in drukste weken

“Het is een hard gelag voor vele tienduizenden ondernemers dat ze -net als vorig jaar – vlak voor de kerst alsnog de deuren helemaal moeten sluiten.” Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in reactie op de persconferentie van vanavond. Ze begrijpen dat de maatregelen –hoe erg ook – onontkoombaar zijn om de oprukkende Omikron-variant in te dammen nu die steeds verder om zich heen grijpt. “De berichten over de nieuwe variant en de mogelijke effecten op de zorg zijn zorgwekkend.

Tegelijkertijd is dit zeker voor de detailhandel, kappers, de horeca, sportscholen en talloze andere soorten ondernemers in deze drukke laatste kerstweken van het jaar echt een drama.” Belangrijk is volgens de ondernemersorganisaties dat we komende tijd vooral ook blijven kijken met elkaar naar alles wat ondernemers wel kunnen blijven doen om de schade te beperken. Goed is dan ook dat afhalen van producten bij winkels mogelijk blijft (click & collect).

Daarnaast zou ook winkelen op afspraak mogelijk moeten zijn volgens de ondernemersorganisaties. “Dit biedt toch nog kans om iets van de kerstvoorraden af te zetten in deze drukke tijd.” De drempel om in aanmerking te komen voor steun is voor NOW 20% omzetverlies en voor TVL 30% omzetverlies voor een heel kwartaal. Hierdoor komen veel ondernemers waarschijnlijk niet in aanmerking voor ondersteuning nu ze de laatste twee weken van het jaar alsnog dicht moeten. Terwijl ze wel de veelal beste weken van het jaar mislopen.

De ondernemersorganisaties wijzen er daarbij ook op dat de financiële situatie voor de getroffen ondernemers en hun leveranciers steeds penibeler wordt, omdat de compensatie nooit volledig is. Veel (mkb) ondernemers zijn door hun reserves heen en de schulden nemen toe. Steeds belangrijker is het dan ook dat er met spoed een actieplan komt, waardoor ondernemers die in deze situatie niet verder kunnen of willen, kunnen stoppen zonder dat ze ook privé alles kwijtraken.

Foto Arjan Tien