Cultuur

HanzeOrkest schrijft Zwolse geschiedenis

Op zaterdag 25 november om 20.00 uur vindt er een historisch moment plaats in het Zwolse theater De Spiegel. Voor de allereerste keer in de Zwolse geschiedenis wordt dan de monumentale negende symfonie van Beethoven uitgevoerd, het werk dat vooral bekend is door het slotkoor, Ode an die Freude. Op het podium een groots HanzeOrkest onder leiding van Frank Adams, zangsolisten en een fenomenaal koor, bestaande uit zangers van het Overijssels Kamerkoor, Kamerkoor Salland en het Zwolse Musica Vocalis, onder leiding van Eugène van Bohemen.

Het Zwolse HanzeOrkest bestaat 30 jaar. Het orkest markeert dit jubileum met een de uitvoering van een monumentaal werk: Beethovens negende symfonie in d mineur. Beethoven voltooide het werk toen hij al volledig doof was. Bij de première in 1824 stond hij mee te dirigeren. Na afloop was hij niet in staat te horen hoe enthousiast het publiek was: hij moest zich omdraaien om te zien hoe uitzinnig de zaal op de uitvoering reageerde.

“Alle Menschen werden Brüder” is de bekendste zin uit het gedicht van Schiller dat Beethoven in deze symfonie heeft verklankt. Het HanzeOrkest zal dit broederschap op 25 november proberen uit te dragen met het samengestelde koor en de solisten Josephine Louise Hoogstad (sopraan), Jessica Starkenburg (alt), Nick van Kuipers (tenor) en Alexander de Jong (bas). Het wordt de eerste keer dat het volledige werk in Zwolle wordt uitgevoerd. Kaarten via: www.zwolsetheaters.nl

Tekst Inge de Vries/HanzeOrkest, foto Jan Amse