Nieuws

Meppel krijgt waarnemend burgemeester

Zoektocht nog niet begonnen, Meppel krijgt na het vertrek van burgemeester Richard Korteland naar Almelo tijdelijk een waarnemend burgemeester. Zo veel is inmiddels wel duidelijk. Er is nog geen proces in gang gezet voor een opvolger.

“We gaan het heel ordentelijk doen”, zegt Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning. Pas nadat het ministerie van Binnenlandse Zaken goedkeuring heeft gegeven voor zijn benoeming in Almelo, gaat in Meppel het traject op gang gezet worden. In principe is goedkeuring van het ministerie een formaliteit. “Stel dat het ministerie toch zegt dat hij in Meppel moet blijven. Als dat gebeurt, zal ik daar geen traan om laten. Ik betreur het zeer dat hij vertrekt, maar ik feliciteer de collega’s in Overijssel.”

Wie de waarnemend burgemeester wordt, is niet bekend. Daar wordt officieel met nog geen woord over gerept.

Juni afscheid

Richard Korteland vertrekt naar de gemeente Almelo. Dat werd in maart bekendgemaakt. Hij wordt op 19 juni geïnstalleerd als burgemeester in Almelo. Sinds 2016 is hij burgemeester van Meppel. Op 12 juni neemt hij afscheid van Meppel.

De hele procedure om tot een nieuwe burgemeester te komen duurt ongeveer acht maanden. Bijna alles gebeurt achter gesloten deuren.

Bezoek in Meppel

Jetta Klijnsma was onlangs de hele dag in Meppel voor een bezoek. Ze sprak met buurtverenigingen, scholen, vrijwilligers, wethouders en alle fractievoorzitters. Een soort beoordelingsgesprek over de gang van zaken in de gemeente. “Ik wil weten wat er speelt. Dat doe ik in iedere gemeente hoor.” Daar maakt ze een verslag van en stuurt ze op naar Den Haag. Dat is verplicht en gebeurt om de zoveel jaar.

“Er moet wel echt een grote crisis zijn wil daar wat negatiefs uitkomen”, zegt Klijnsma. Voor Meppel heeft ze zo’n grote crisis niet gezien. “Er gebeurt veel en terwijl je door de stad fietst proef je een hele fijne atmosfeer. Mensen begroeten de burgemeester. Ik vind het heel belangrijk dat inwoners het stadsbestuur kennen. En Meppel heeft hele actieve wijkplatformen. Het is mooi om te horen vanuit het wijkplatform hoe de wijk Oosterboer druk aan het vergroenen is. Dat is ontstaan vanuit een buurtbarbecue. Prachtig!”

Tekst/foto Stefan Klomp (RTV Drenthe)