´Eesinge, een historische plek in Meppel’

Aan alle vrijwilligers en coördinatoren van hospice Eesinge is deze week een nieuw boek uitgereikt, nl.
´Eesinge, een historische plek in Meppel’ Op verzoek van Hospice Eesinge is dit werk tot stand gekomen.

Zoals bekend is Hospice Eesinge sinds 2012 gevestigd in een monumentale boerderij aan de Hoogeveenseweg 27. Deze locatie blijkt hiervoor een ideale plek te zijn in een prachtige rustgevende omgeving. Twee boerderijen vormen daar samen de buurtschap Eesinge. En dat wordt door de gasten en hun families als bijzonder ervaren. Het voelt oud aan en modern tegelijk.

De coördinatoren kregen regelmatig vragen van de gasten en hun familie naar de achtergrond van deze historische plek. Zij benaderden Herman Jansen ex voorzitter van Oud Meppel en vroegen of die hen aan informatie over deze historische plek kon helpen.

Hierop werden er drie grote informatiepanelen gemaakt. Groene panelen met mooie foto’s zoals Oud Meppel die voor veel plekken in de stad heeft gemaakt. Ze hangen in de gang van het hospice en worden met aandacht door de bezoekers bekeken.

Waarom dan toch hierna een apart boek over de geschiedenis van Eesinge en de bewoners van de boerderij Hoogeveenseweg 27? Eigenlijk is het antwoord vrij eenvoudig. Tijdens het onderzoek kwam er steeds meer informatie beschikbaar. Bijzondere foto’s, gesprekken met de kleinkinderen van de laatste boer/eigenaar op de boerderij, onderzoeksrapporten, en al eerdere publicaties. En als we daarbij bedenken dat Eesinge tot één van de vier boeren hoeven behoort waaruit Meppel is ontstaan, dan is dit met recht een bijzonder historische plek waarbij de auteur hoopt dat het verleden hier nog lang voelbaar blijft met de moderne invulling van het hospice.

De uitreiking van het eerste exemplaar (gepland begin december) is niet doorgegaan i.v.m. alle corona ontwikkelingen.