Column van Jos: “Kerst zonder virus?”

December. Lichtjes. Kerstbomen en kaartjes. Wat wordt het kerstdiner? Cadeautjes onder de boom? Gezellig! Oja. Corona is er ook. En zijn vervelende broer Omnikron is ook nog onderweg.

Ja. Dat hadden we graag anders gezien. Een kerst zonder zorgen en alleen maar genieten met alle lieve mensen om ons heen. Dat wordt moeilijk. Je mag nu maximaal vier mensen uitnodigen, kinderen niet meegerekend. Als je een grote familie hebt wordt het een puzzel. Dan maar over meerdere dagen verspreiden.
Improviseren.

We hebben het allemaal geleerd de afgelopen tijd. En we moeten nog even door. De kerstvakantie van de basisschool begint ook een paar dagen eerder. Geen afstandsonderwijs maar echt vakantie. Succes aan alle ouders om dit weer op te lossen.

Een negatieve test, de Booster prik, de kerstman neemt allemaal ongewenste vervelende pakjes mee dit jaar. In plaats van alleen mooie cadeautjes en heerlijk eten. Het is helaas wel de realiteit. Hoe gaat u kerst vieren binnen alle regels? Zoveel mogelijk contact vermijden? Kleine groepjes? Contact via Zoom? Bent u al geboosterd? Kerst met hindernissen tussen alle mooie versiering.

Laten we er samen voor zorgen dat kerst toch zoveel mogelijk een mooi feest wordt, ook al mag misschien nog niet alles. Kerst is een feest van genieten en dat moeten we zeker nu ook blijven doen. Het is alleen wat meer nadenken tussen alle mooie geschenken.

Hopelijk lukt het ons om kerst te vieren en tegelijk alle nare varianten buiten de deur te houden. Je wil vrolijk aan het kerstdiner verschijnen, niet verkouden.

Wat wordt het dit jaar? Een 3 gangen diner? Met vis of vlees? Steak Tartaar? Wat voor lekkers zien we daar? Straks de cadeautjes, maar eerst een negatieve test. Zodat corona ons kerstdiner niet alsnog verpest.
Ik hoop oprecht dat u toch vooral een mooie kerst kunt vieren. We hebben het allemaal verdiend en we moeten juist nu genieten. Er kan ook nog een heleboel wel. Dus trek niet meteen boos aan de bel.

Lekker eten, drinken, het jaar bespreken. Ook al was het niet allemaal even leuk. Geniet, heb lief en blijf gezond.
Ik wens u allemaal een hele fijne kerst toe.

Foto Leo de Harder