Natuur

De “lieve wesp” is bezig aan opmars

Wespen genoeg. Het wordt een topjaar volgens bestrijders. Maar de wespen die nu om je hoofd zoemen hoef je niet zo hard te bestrijden. In 9 van de 10 gevallen gaat het om de Franse Veldwesp. De Franse Veldwesp hoef je niet te bestrijden. Het is eigenlijk een “lieve wesp”. Niet geïnteresseerd in je zoetigheid op tafel en totaal niet agressief. Althans zolang je niet gaat lopen meppen.

De Franse veldwesp komt wél het terras op, maar is niet geïnteresseerd in jouw frisdrank of dessert, zoals de limonadewesp. “De Franse veldwesp heeft genoeg aan insecten en nectar uit bloemen. Maar als je houten tuinmeubelen hebt, komen deze wespen er stukjes van afknabbelen. Ze knagen het hout fijn, maken er een papje van en gebruiken dat om hun nestje mee uit te bouwen. En de nestjes zijn klein, soms heel klein en interessant om te volgen.

De Franse Veldwesp is van de limonadewesp te onderscheiden door haar lange poten, die ze ook nog eens laat hangen bij het vliegen. “Dat doen andere wespen niet. Verder heeft de Franse veldwesp een wat slanker lichaam dan de limonadewesp, oranje voelsprieten en is overwegend zwart van kleur met gele dwarsstrepen.
Mannetjes hebben groene ogen, maar die zie je pas in juli en augustus. Eerder legt de koningin nog geen eitjes waar darren (mannetjes) uit voorkomen.”

Foto Pixabay