Nieuws

Streekvervoer woensdag en vrijdag weer in staking

Personeel in het streekvervoer legt woensdag en vrijdag opnieuw het werk neer. Volgens Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Streekvervoer, is dit het begin van een nieuwe reeks aan stakingen. “De grens is bereikt voor de mensen in het streekvervoer.”

“De werkdruk is te hoog door de onregelmatige roosters en krappe rittijden. Als er niks verandert, is dat heel slecht voor de toekomst van het openbaar vervoer”, zegt Van der Gaag.

Nieuwe cao
Twee weken geleden legde het streekvervoer het werk al vijf dagen neer. Het doel van de medewerkers is om een nieuwe cao af te dwingen met een loon dat meestijgt met de inflatie. Daarnaast willen ze ook graag maatregelen zien om de hoge werkdruk te verlagen. “Door personeelstekort is de werkdruk torenhoog. Een op de vijf chauffeurs is ziek en dat zorgt voor nog meer werkdruk”, aldus het FNV.

De FNV eist een loonsverhoging van 16,9 procent voor een cao van een jaar, het CNV eist 14 procent over een periode van achttien maanden. Fred Kagie, voorzitter van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) geeft aan dat dit geld er niet is en legt een loonbod voor van acht procent voor een jaar. Volgens de werkgevers zijn de marges in het openbaar vervoer klein en draaien veel bedrijven verlies sinds corona.

Tekst Dylan de Lange (RTV Drenthe)/ foto Google Streetview