Natuur

Periodes met kans op lichtende nachtwolken

Een paar keer per jaar zijn in Nederland lichtende nachtwolken te zien. Heel af en toe zijn ze zeer spectaculair, zoals in juni 2019. De periode in het jaar dat ze in ons land zichtbaar kunnen zijn start ongeveer nu en eindigt in augustus.

Lichtende nachtwolken zijn de hoogste wolken die we kennen. Ze komen voor rond een hoogte van 85 kilometer. Ter vergelijk: hoge sluierwolken zitten rond 10 kilometer hoogte.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden geven deze wolken zelf geen licht. Het licht is afkomstig van de zon en wordt door de ijskristallen weerkaatst naar het aardoppervlak. Dit is hetzelfde principe als bij de maan die ‘s nachts ook zichtbaar is door het weerkaatsen van zonlicht.

Wanneer zijn ze te zien?
Doordat de wolken zo dun zijn, zijn ze overdag met het blote oog niet zichtbaar. Pas nadat de zon is ondergegaan wordt deze bewolking zichtbaar als een zilverblauwe streperige structuur. Zolang de lichtende nachtwolken nog door de zon worden beschenen zijn ze waar te nemen. Wanneer de zon diep onder de horizon zakt treedt ook op grote hoogte de duisternis in en zullen de lichtende nachtwolken verdwijnen. Ze kunnen hierdoor te zien zijn in het eerste uur tot anderhalf uur na zonsondergang en in deze periode voor zonsopkomst.

De periode in het jaar waarin je in ons land lichtende nachtwolken kan zien begint ongeveer nu en eindigt in augustus. De beste periode zijn de weken rond de langste dag: de maand juni en de eerste helft van juli. Daarbij is het uiteraard belangrijk dat er verder weinig of geen wolken zijn.

Foto Shutterstock