Natuur

November zacht, zonnig en regionaal erg nat

November verliep 1,6 graden warmer dan normaal en is de op vier na zonnigste. Het was niet alleen zacht en zonnig weer. Vooral in het westen was het kletsnat terwijl het in het zuidoosten juist te droog was. Verder heeft het matig gevroren en zorgde sneeuwval tijdelijk voor een wit landschap. Met gemiddeld 8,6 graden was het in november zachter dan de 7,0 graden in een gemiddelde novembermaand. Daarmee valt november dit jaar net buiten de top-5 allerwarmste. De eerste helft van de maand was het dagelijks veel zachter dan normaal.

De eerste dag van de maand was met 16,9 graden in De Bilt officieel de warmste dag. Maar in het weekend van 12 en 13 november was de warmte nog opvallender. In De Bilt werd het respectievelijk 16,2 en 16,1 graden. Dat het zo laat in het jaar zo warm wordt, gebeurt niet vaak. Op meerdere plaatsen was de warmte op 12 november ook goed voor een datum-warmterecord. De hoogste temperatuur werd op de 13e gemeten in het Limburgse Ell. Daar werd het maar liefst 18,5 graden.

In tegenstelling tot oktober ging het zachte weer van november wel vaak gepaard met regen. Vooral in het westen en noordwesten is bovengemiddeld veel regen gevallen. Op grote schaal viel 120 tot 150 mm en langs de kust van Noord-Holland viel op 160 tot 180 mm. Het natst was het in Bergen, daar viel 204 mm ruim twee keer de normale hoeveelheid. Ook in het midden van het land was het natter dan gebruikelijk. In De Bilt viel 107 mm tegenover 85 normaal. Daarmee was het nat, maar niet zo nat als aan de kust. In het oosten en zuidoosten was het neerslagniveau u normaal.

RTV Meppel/ Weeronline