Nieuws

Nieuwe skatebaan in Meppel is meteen populair

Je kan er de klok op gelijk stellen. Iedere doordeweekse dag om tien over drie is de skatebaan in Meppel vol. Kinderen gaan vanuit school meteen ernaar toe om er op te spelen.

“Dat is mooi om te zien”, wijst Koen Krol, een van de oprichters van de Meppeler Skate Vereniging. Deze vereniging is eigenlijk opgericht om een nieuw skatepark in Meppel te krijgen. En dat is gelukt. Vandaag is het nieuwe skatepark geopend.

“Vroeger was alleen de harde kern hier. Op een goede dag waren hier vijf tot tien mensen aan het skaten”, weet Krol. Nu is dat dus helemaal anders geworden. Hij kijkt naar de baan waar volop wordt geskate, of kinderen met de step bezig zijn. Hij lacht. “Je ziet hoe populair die is. Dat maakt het ook wel lastig om te skaten.”

De nieuwe skatebaan was hoog nodig. “Op het vorige park konden we wat heen en weer rijden”, zegt Binie Olinga, voorzitter van de Meppeler Skate Vereniging. Maar dat was niet het ergste. Nee, dat was de kwaliteit van het park. Of de afwezigheid van kwaliteit eigenlijk. “Het was oud. Het asfalt reed niet meer lekker en vertraagde je. En als je viel, lag je helemaal open.” Koen Krol vult hem aan. “Het was echt zo’n jaren negentig ding.”

Nu is alles niet alleen meer van nieuwe kwaliteit, maar het is ook meteen een uitbreiding. Binie: “Alle basisdingen die je voor een skatepark wil hebben, kan je nu hier zien. Een railtje, een ledge, we kunnen lekker uit de bank skaten, wat creatieve dingen, maar ook gewoon de kerndingen. Ik kan het allemaal uitleggen, maar voor een skateboarder is het wel bekend. Het rijdt gewoon heel lekker. Je kan lekker ‘flowen’: alle lijnen sluiten op elkaar aan.”

Het doet de vereniging, en de gehele skatescene in Meppel, meteen goed. Die is weer helemaal gaan bloeien, ziet Binie. “Gezichten die je een tijdje niet zag, komen weer terug. Het niveau gaat weer heel snel omhoog. Skaters van buitenaf komen even kijken. Bijna dagelijks komen er wel skaters uit Drenthe en ook andere provincies even buurten om te kijken hoe het is geworden.”

En gewoon heel veel kinderen maken gebruik van de baan. “Het is heel leuk om te zien hoe populair het is”, vindt Krol. “Het laat ook eigenlijk zien hoe weinig er in de wijk te doen is voor kinderen, als je ziet hoe dit zo explodeert. Het is prachtig.”

Het initiatief voor een nieuw skatepark is niet alleen vanuit de skateboarders gekomen. Het is omarmd door jongerenwerker Myrthe Lugtmeier, die zich er ook hard voor heeft gemaakt. Uiteindelijk is de vereniging een petitie begonnen om het onderwerp ook bij de politiek onder de aandacht te krijgen. Dat is gelukt. De gemeenteraad ging akkoord met de plannen en stak er zelf zo’n 77.000 euro in. De vereniging zelf heeft bij verschillende fondsen 72.500 euro opgehaald voor de plannen.

Nu is het allemaal af. Er moeten alleen nog wat werkzaamheden gebeuren rondom de baan, zoals groen. Ondertussen denken ze bij de Meppeler Skate Vereniging al verder. Krol: “Zoals je ziet kan deze baan nu al wel een uitbreiding gebruiken. De grote vlakte erom heen biedt wel ruimte voor uitbreiding. Daar zitten we zeker aan te denken. Maar we gaan eerst hier maar van genieten. En over een paar jaar gaan we wel naar uitbreiding kijken.”

Stefan Klomp (RTV Drenthe)