Nieuws

Meppel in één dag vrij van zwerfafval

Geen vuiltje meer op straat. Dat was de ambitie vandaag in Meppel. Ruim 1400 deelnemers van scholen, vrijwilligersorganisaties, sport- en buurtverenigingen en bedrijven deden mee aan de actiedag ‘Meppel in één dag schoon’ met als ambitie om in één dag zwerfafval vrij te worden. “Met succes”, zegt wethouder Jaap van der Haar trots.

Vanmiddag stak Van der Haar zelf ook de handen uit de mouwen. Gewapend met vuilniszak en prikker ging hij de straat op. Door de stad in één dag aan kant te maken, hoopt hij goed gedrag uit te lokken. “Je ziet dat mensen sneller iets op straat gooien, als er al iets ligt”, zegt de wethouder. “Als er niks ligt gaat het goed, maar het hek lijkt van de dam zodra één iemand wat laat slingeren. Door het brandschoon te maken hoop ik dat mensen spullen bij zich houden tot ze een prullenbak tegen komen.”

Schrikbarend
“Dit evenement is geweldig geslaagd”, vervolgt Van der Haar. “Het is onvoorstelbaar hoeveel er opgeruimd is.” Het succes is grotendeels te danken aan het enthousiasme van de basisscholen in Meppel. Alle scholen deden mee en de schoolklassen doken de wijken in. Gemeente Meppel had Sander Gordijn gestrikt als gezicht van de actie. De Meppeler is schoolmeester én vlogger op YouTube. Hij trok met de leerlingen op.

“We komen schrikbarend veel tegen”, zegt Gordijn. “Overal ligt zwerfafval en de kinderen verbazen zich keer op keer. Het loopt uiteen van een lekke voetbal tot blikjes en lege drankflessen. Gelukkig verdwijnt het vandaag allemaal in vuilniszakken.”

Geld als beloning
Hij had genoeg hulp: totaal deden in heel Meppel zo’n 1400 mensen mee aan de actie. De deelnemers konden een beloning verdienen. “Als deelnemers afval vinden en opruimen fotograferen ze dat”, vervolgt Gordijn. “Op die manier zien wij hoeveel er opgeruimd wordt en dat wordt beloond met geld. Het totaalbedrag gaat naar een goed doel dat ze zelf mogen kiezen.”

Volgens de You Tuber zijn de deelnemende kinderen die hij sprak erg trots op het resultaat. “Ze raakten steeds fanatieker”, lacht hij. “Door het resultaat en alle mooie reacties. We komen onderweg ook veel mensen tegen die zich verbazen over al die kinderen in groene hesjes. Dan gaan allemaal duimen de lucht in. Iedereen vindt het mooi.”

Laatste keer
Op basisschool de Beatrix deed de twaalfjarige Manar mee aan de opruimactie. Ze is flink geschrokken van de hoeveelheid afval. “Het is heel erg veel. Dat is slecht voor de natuur en stom. Het moet in de prullenbak!”, aldus de wijze jongedame. Haar groepje vulde vier vuilniszakken met zwerfafval. “Ik vond het heel leuk om in de natuur buiten te zijn en ga nu zelf ook beter oppassen met afval. Ik heb nu gezien hoe erg het is!”.

Als het aan Meester Sander ligt is dit de laatste keer dat zo’n grote actie nodig is. “Alles is opgeruimd, Meppel is zwerfafvalvrij. Ik hoop dat Meppelers nu beter opletten en voortaan elke dag de stad schoonhouden.”

Tekst en foto RTV Meppel