Natuur

Komende tijd veel vallende sterren

Verschillende meteorenzwermen doen de aarde aan de komende periode. Later deze week passeren de ‘Leoniden’, begin december staan de ‘Geminiden’ weer op de planning. Voor beide zwermen zijn de omstandigheden zeker niet ideaal, maar wellicht de moeite waard om toch even te bekijken.

De Leoniden
De Leoniden zijn jaarlijks rond half november te zien, maar kunnen sterk verschillen in frequentie. Dit jaar zijn de omstandigheden matig. In de avond van 17 november valt het hoogtepunt van de Leoniden, maar bij ons zijn ze dan nog nauwelijks te zien. Het beste kijkmoment is in de vroege ochtend van 18 november: dan zijn naar schatting zo’n 20 vallende sterren per uur zichtbaar. Dat is inclusief overige vallende sterren en meteoren van andere ‘zwermen.

Geminiden in december
Veel meer vallende sterren kunnen we verwachten in de periode van 13 tot 15 december. De zeer bekende meteorenzwerm Geminiden passeert dan weer de aarde. In een gunstig jaar kan deze zwerm tot maar liefst 120 vallende sterren per uur opleveren; vorig jaar was bijvoorbeeld een dergelijk ‘piekjaar’. Dit jaar zullen de omstandigheden daarmee vergeleken een stuk minder gunstig zijn. Toch kunnen we in de avond van woensdag 14 december alsnog 30 tot 40 vallende sterren per uur aanschouwen.

Weeronline/ foto Pixabay