Natuur

Kans op vallende sterren maandagavond

De meteorenzwerm Boötiden trekt maandag langs de aarde en in de late avond en in de nacht naar dinsdag kan het blauwachtige schijnsel van de vallende sterren te zien zijn. Van een flinke sterrenregen met meer dan honderd vallende sterren per uur is geen sprake. Dit jaar zijn onder heldere omstandigheden 30-40 vallende sterren per uur te zien. Daarbij moet het weer ook meewerken. Volgens de huidige verwachting hebben het noorden en noordwesten een redelijke kans op heldere condities.

De Boötiden is een relatief smalle band met meteoroïden die maar kort de baan met aarde kruist. Hierdoor duurt de meteorenregen (de vallende sterren) veel korter dan de bekende meteorenzwermen Perseïden en de Geminiden die jaarlijks te zien zijn in respectievelijk augustus en halverwege december. De vallende sterren van de Perseïden zijn ook zichtbaar de weken voor en na het maximum en de Geminiden ook in de dagen rondom de piek. Bij de Boötiden gaat het echt om één nacht.

Maandagavond en tijdens de nacht naar dinsdag zijn onder heldere omstandigheden 30-40 vallende sterren per uur te zien. Dat is veel minder dan andere jaren en dat komt doordat het punt in de ruimte van waaruit de vallen de sterren lijken te komen vrij laag aan de hemel staat. Ligt dit punt recht boven ons, dan leveren de Boötiden een regen op van 130 vallende sterren per uur.

Foto Pixabay