Nieuws

In n dag hoopt Meppel voorgoed af te werken met zwerfafval

De hele stad in n dag zwerfafval vrijmaken? Meppel gaat het op 5 april 2022 proberen. Met een grootschalige opruimactie moeten de handen uit de mouwen gestoken worden. Scholen, vrijwilligers en verenigingen kunnen geld verdienen door mee te doen.

Op 5 april krijgt iedere school, vereniging of bedrijf een gedeelte van de gemeente Meppel aangewezen om schoon te maken. Deelnemers gebruiken bij het opruimen de Rubbiz app. Wanneer ze van het afval een foto maken en deze uploaden in de app, krijgen ze elf eurocent per foto. Het ingezamelde totaalbedrag gaat naar een goed doel die deelnemers kunnen aanvinken in de app. Dit kan de eigen school zijn, een lokaal duurzaam initiatief of bijvoorbeeld de Plastic Soup Foundation.

Alle informatie die wordt verzameld in deze app, stelt de Rubbiz Foundation ter beschikking aan de gemeente. Zo kan de gemeente precies zien in welke straat of buurt veel zwerfafval ligt, wat voor soort rommel er op straat ligt en om hoeveel afval het gaat.

Sinterklaas en Youtube-meester
“Dit is een geweldige uitdaging”, zegt wethouder Jaap van der Haar. Hij is enthousiast over de actie: “Een schone leefomgeving zorgt ervoor dat je je fijn en prettig voelt. Met deze actie hopen we de gemeente Meppel in n dag echt zwerfafvalvrij te maken. Het is vooral heel gezellig om met elkaar de handen uit de mouwen te steken. Zo werken we samen aan een schone leefomgeving voor jong en oud. Hopelijk blijft iedereen na deze dag zijn afval op een juiste manier weggooien en werken we zwerfafval voorgoed onze gemeente uit.”

Om zoveel mogelijk schoolkinderen enthousiast te maken roept Meppel de hulp in van Meester Sander. Dat is een leerkracht die bekend is van Youtube en in Meppel woont. Deze week lanceert hij een video waarin hij samen met Sinterklaas kinderen warm maakt voor de actie. Ook bedrijven, maatschappelijke organisaties, sportverenigingen en inwoners worden opgeroepen om te komen helpen.

Rubbiz
Scholen, vrijwilligers, sport- en buurtverenigingen en bedrijven in de gemeente Meppel kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar postbus@meppel.nl met als onderwerp ‘Meppel in n dag schoon’. Belangrijk is het om aan te geven hoeveel personen willen meedoen.

De actie wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Meppel, de Rubbiz Foundation en Rijkswaterstaat. Ook het lokale bedrijfsleven kan voor de Rubbiz app doneren.

Foto Meester Sander