Evenementen

Bijna 1400 Europese fietstoeristen rond Meppel

Gisteren kwam een eindeloze stoet fietsers onder aanvoering van voorzitter Drentse Fiets4Daagse Meppel Bart Kattenberg het Kerkplein op fietsen. Fransen, Belgen, Polen, Scandinaviërs, Engelsen, Spanjaarden, Portugezen en ook Nederlanders volgden hem. Zij brachten een groet aan burgemeester Korteland, wethouder Jeannet Bos, de voorzitter van de UECT, de heer P. Godard en leden van de organisatie.

De stoet reed door naar het Mallegat om daar de fietsen te parkeren en vervolgens te voet terug te keren naar het Kerkplein. Na de welkomstwoorden en verdere plichtplegingen werden de volksliederen gespeeld door de Bazuin en werd het fietsevenement officieel geopend.

In het kader van de “Semaine Européenne de cyclotourisme 2022” oftewel de “Europese week van het Fietstoerisme 2022” is de UECT, hoofdkantoor in Parijs, is Meppel deze week de gastheer van meer dan duizend fietsers. Zij krijgen een week lang een brede keuze aan routes van 20 tot meer dan 100 km en activiteiten voorgeschoteld in Zuidwest Drenthe en de Kop van Overijssel. Ook aan de niet-fietsers is gedacht.

De gasten stroomden vanaf vrijdag binnen en verblijven op Ezinge, waar de sportvelden deze week zijn omgetoverd tot een maxi camping met plaats voor zeker 500 tot 600 campers, caravans en tenten. Met generatoren en kilometers kabel is het ook gelukt voor iedereen elektriciteit te krijgen. Een hele logistieke operatie waar Kattenberg en zijn team trots op zijn.

De organisatie van de Drentse Fiets4daagse heeft voor de komende dagen mooie routes uitgestippeld. Zo gaat het richting Drents-Friese Wold, Hoogeveen, Westerbork, de VAM-berg, Staphorst, Giethoorn, Holtingerveld en de hunebedden, Frederiksoord de koloniën van Weldadigheid, enz. Vrijdag 15 juli a.s. na een week trappen, wacht dan een warme ontvangst en een medaille aan de finish.

Foto Leo de Harder