Nieuws

Aftrap van Orange the World in Meppel

De Meppeler Toren kleurt oranje.

Ieder jaar kleurt tussen 25 november en 10 december de hele wereld oranje in het kader van “Orange the world”. Ook in Nederland is er veel aandacht voor deze internationale campagne vanuit de Verenigde Naties. Landelijk staan op 25 november oranje schijnwerpers op vele lokale gebouwen en andere objecten om aandacht te vragen voor het wereldwijde probleem van geweld tegen vrouwen en meisjes. Alleen al in Drenthe doen 11 gemeenten mee en in Meppel kleurt dit jaar ook de Meppeler Toren oranje. Nederland heeft traditioneel de meeste oranje objecten ter wereld!

Het nationale aftrapmoment is dit jaar op 25 november in Breda en de 16-daagse wordt op 10 december afgesloten in Lelystad. In de 16 dagen die daar tussen liggen worden in alle deelnemende landen gebouwen oranje uitgelicht en worden acties gehouden tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Op initiatief van serviceclub Zonta Rond de Reest heeft in Meppel op 25 november het startmoment plaatsgevonden door het ontsteken van oranje licht bij de Meppeler Toren. De Zontaclub heeft op haar wandelroute naar de Meppeler Toren een aantal beelden van vrouwen binnen Meppel voorzien van een passende oranje sjaal. Dit weekend worden in het centrum ook de bruggen oranje uitgelicht. Zonta Rond de Reest ondersteunt op deze manier de internationale campagne “Zonta says no to violence against women”.

Voorzitter Liesbeth den Hollander legt uit: “Waarom Orange The World”? Oranje staat voor een zonsopgang, de dageraad in een toekomst met perspectief zonder geweld. Het symbool van Orange The World is een opgestoken oranje hand. De deelnemende landen spannen zich gezamenlijk in om iedereen een toekomst zonder geweld te gunnen. En, 25 november is de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, die wereldwijd de 16 Dagen van Actie tegen geweld tegen vrouwen inluidt. Op deze dag wordt in meer dan 90 landen wereldwijd aandacht besteed aan dit belangrijke onderwerp.” In Nederland wordt de campagne gecoördineerd door UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao.

Geweld is niet gebonden aan een plek of situatie, en daarom vindt Orange the World in Nederland dan ook niet op één plek plaats, maar verspreid door het hele land. “Geweld tegen vrouwen en meisjes komt overal voor, in alle lagen van de bevolking, en kan alleen stoppen als daar op alle niveaus aan wordt gewerkt; internationaal, nationaal, provinciaal en lokaal. Het is geweldig dat er op zo’n grote schaal een duidelijk signaal gegeven wordt dat geweld tegen vrouwen en meisjes onacceptabel is”, aldus Marije Cornelissen, Directeur van UN Women Nederland.

Naast het oranje kleuren van de bruggen, voorziet Zonta Rond de Reest de komende dagen nog een aantal vrouwenbeelden in Meppel en omliggende gemeenten van oranje sjaals. Liesbeth den Hollander vult aan: “Natuurlijk hebben wij deze sjaals ook van informatie voorzien over deze campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Hierop staat ook een telefoonnummer waar geweld, ook anoniem, gemeld kan worden. Het moet duidelijk zijn dat geweld tegen vrouwen en meisjes niet acceptabel is en dat dát moet stoppen.”

Zonta Rond de Reest is een serviceclub van actieve en ambitieuze vrouwen. Zonta werkt aan de verbetering van de positie en status van vrouwen over de hele wereld. “Ik ben #medestander. Jij ook?”

Foto Zonta