Nieuws

Zaterdag was het Halloween in de binnenstad

Je kon ze overal in de binnenstad tegenkomen. De griezelige zombie-achtige types, cultfiguren en figuren die zo waren weggelopen uit de film Ghosts. Winkelen was deze Halloween zaterdag een stuk spannender dan gebruikelijk.

Halloween is komen overwaaien uit landen als Ierland, Engeland en Verenigde Staten en begint in Nederland ook steeds populairder te worden. Het wordt officieel gevierd op 31 oktober, volgens de Keltische kalender oudejaar. Aanvankelijk was een kinderfeest waarbij kinderen verkleed langs de deur gaan om snoep te scoren.

Tegenwoordig doen er steeds meer tieners en jong volwassenen mee. Ze verkleden en schminken zich zo angstwekkend mogelijk. Een aantal avonturenparken in Nederland organiseren zelfs speciale Halloween party’s Momenteel viert meer dan de helft van Nederland Halloween. In Noord Nederland doet Halloween het minder goed. Daar blijft het op de Christelijke Cultuur gebaseerde Sint Maarten op 11 november populair. De kinderen gaan dan met lampioenen langs de deur, zingen een liedje om snoep of fruit te scoren.

Anneke van Veelen/ foto’s Leo de Harder