Nieuws

Woninghuurders worden vergeten bij de energietransitie, zegt SP

Worden huurders vergeten in de energietransitie? Die angst heeft Xander Topma van de SP in Meppel. Die gemeente werkt momenteel aan plannen voor de energietransitie en daar komen huurders niet in voor. Onterecht en erg zonde, stelt Topma.

Gemeente Meppel wil vlug een begin maken aan de zogenaamde ‘geen spijt-maatregelen’: de dingen die mensen kunnen doen om energie en geld te besparen, die eigenlijk altijd helpen. Beter isoleren van woningen is daar het beste voorbeeld van. Of mensen nu voorlopig op aardgas blijven of overschakelen op een andere warmtebron: betere isolatie zorgt altijd voor een besparing en dus een lagere energierekening.

“In het plan wordt wel op uitvoerige wijze gepresenteerd hoe de warmtetransitie wordt aangevlogen voor woningeigenaren en industrie”, aldus Topma. “Bij huurwoningen wordt daarentegen slechts gewezen op de rol van de woningcorporaties. Dit terwijl zo’n veertig procent van de woningen in Meppel een huurhuis is. Waarschijnlijk kunnen de woningstichtingen daarom de grootste CO2-winst opleveren.”

Naast terugdringen van CO2-uitstoot wijst Topma ook op energiearmoede en woongenot. “Met zo’n groot aandeel huurwoningen zou het een gemiste kans zijn als deze mogelijkheden niet worden onderzocht en benut”, aldus het raadslid.

Hij wil daarom dat de wethouder om tafel gaat met de woningcorporaties. “Hoewel de gemeente zelf niet de controle heeft over de huurwoningen, zijn er wel degelijk kansen om, in samenspraak met corporaties, tot een sterke visie te komen voor hoe deze woningen kunnen worden meegenomen in de warmtetransitie. De gemeente kan daarin een inspirerende en faciliterende rol spelen. Dit is essentieel voor het beleid.”

Foto Shutterstock