Sport

Winnaars 2021 Sportgala Drenthe gehuldigd

Dinsdag 5 april zijn bij het Sportgala Drenthe in het ATLAS Theater in Emmen de sportprijzen uitgereikt. De jury’s bestaande uit topsporters en sportjournalisten hebben samen met het publiek de sporters met de beste prestaties in het jaar 2021 gekozen. Een bijzondere editie na twee jaren waarin de sportwereld deels stil heeft gelegen door de coronacrisis. Golfer Sven Maurits werd beloond met de titel sportman van 2021, wielrenster Anna van der Breggen won de titel sportvrouw van Drenthe.

Het eerste herenteam van TC Suthwalda mag zich sportploeg van 2021 noemen. Talent in het hoogspringen, Britt Weerman, ontving uit handen van Henk Brink, gedeputeerde van de provincie Drenthe, de cheque van Topsport NOORD voor Drents sporttalent 2021.

Precies vier dagen voor de lockdown in maart 2019 was het vorige Sportgala Drenthe. Nu, twee jaar later, waren we weer te gast in Emmen in het ATLAS Theater. De trampolinespringers van gymvereniging DOL/Olympia uit Nieuw-Amsterdam openden de avond op spectaculaire wijze. Ze werden daarbij begeleid door muziekgroep Klabats.

Eric van Oosterhout opende als burgemeester van Emmen en gastheer vervolgens de avond officieel. Na twee gekke jaren waarin veel is gevraagd van sporters, verenigingen en sportorganisaties was dit hét moment om de sport te vieren.

Marijn de Vries presenteerde het programma met verve. Enthousiast wist ze de sporters op het podium te laten vertellen over hun bijzondere sportjaren in 2020 en 2021. Mieke Zijl lanceerde als kersverse directeur van SportDrenthe de Sportmonitor Drenthe en reikte de eerste cheque van het Fonds Inclusief sporten en bewegen uit aan VV De Treffer’16 . Hierna was er aandacht voor nieuwe vormen van sport, zoals Baseball 5, Padel en Walking voetbal. Samen zetten zij de veerkracht van de sportvereniging centraal.

Britt Weerman mocht als eerste haar prijs voor sporttalent in ontvangst nemen uit handen van Henk Brink, gedeputeerde van de provincie Drenthe. Britt werd Europees Kampioen hoogspringen onder 20 jaar; bij de senioren werd ze zelfs 2e en 3e op het NK indoor en outdoor.

Frits Alberts, lid van de raad van commissarissen van SportDrenthe, maakte vervolgens de sportman 2021, Sven Maurits bekend. Als golfer werd hij Nederlands Kampioen bij de professionals en amateurs en 2e op de Dutch Open. In2Dance zorgde voor een break in het programma met een fantastische dans-act die niet zal misstaan op het WK in Amerika waar ze aan deel mogen nemen.

Na de break mocht René van der Weide, wethouder van de gemeente Emmen, de sportvrouw 2021 bekendmaken. Anna van der Breggen won deze prijs. Zij won een aantal wielerklassiekers, zoals Omploop het Nieuwsblad, de Waalse Pijl en de Giro Rosa. Bovendien werd ze Nederlands Kampioen tijdrijden.

Inge Nieuwenhuizen, burgemeester gemeente de Wolden, mocht uit naam van het portefeuillehoudersoverleg Sport in Drenthe de laatste prijs van de avond uitreiken. De prijs voor sportploeg 2021 ging naar het heren 1-team van TC Suthwalda. Al twee keer eerder werden ze genomineerd voor deze prijs. Met het behalen van het kampioenschap in de eredivisie haalden ze nu ook de titel sportploeg 2021 binnen. Met deze prijs kwam een einde aan een bijzonder Sportgala Drenthe, waarin we onder andere hebben kunnen laten zien hoe veerkrachtig onze Drentse sport is.

Het Sportgala wordt georganiseerd door SportDrenthe en wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Drenthe, mediapartner RTV Drenthe en de gemeenten Hoogeveen, Emmen, Assen, Noordenveld, Aa en Hunze, De Wolden, Borger-Odoorn, Westerveld, Meppel, Midden-Drenthe, Coevorden en Tynaarlo.

Foto Zout fotografie