Nieuws

Tieners niet van de baan te krijgen

De Pumptrackbaan is geopend. Marijn Zinger en Wessel Koster, allebei 11 jaar, staan met de step op de gloednieuwe pumptrack in het Ringpark in de Oosterboer in Meppel. “Zet jullie steps maar even opzij”, zegt wethouder Klaas de Vries tegen ze.

Marijn smijt meteen zijn step aan de kant. “We willen dit niet zomaar aan jullie voorbij laten gaan. We hebben nog wat voor jullie.” Hij heeft het al gespot. Er staan twee BMX-fietsen voor ze klaar. En twee helmen, want een helm is een verplicht op de baan. Met een glimlach van oor tot oor gaan ze op hun nieuwe fiets zitten. De helm gaat op.

De jongens mogen de pumptrackbaan officieel openen. Ze mogen het eerste rondje rijden. En daar is een hele goede reden voor. Deze baan, een kruising tussen een BMX-baan en een skatepark, komt voort uit hun idee. Er ligt een driehoekige kidsbaan van zo’n 45 meter lang. En een grote baan van ongeveer 165 meter lang met bochten tot 120 centimeter hoog.

Burgerinitiatief
Tien jaar jong waren ze, toen ze begonnen met het plan. Inmiddels zijn ze een jaartje ouder. Ze weten zoveel handtekeningen voor hun plan binnen te halen, dat hun idee in de gemeenteraad besproken wordt. En de gemeenteraad is ook meteen enthousiast. “Het gebeurt niet vaak dat er een burgerinitiatief is in Meppel”, blikt De Vries terug. “En dan ook nog door twee jonge jongens.”

Even lijkt het er op dat die baan toch niet komt. De buurt vreest overlast en heeft liever dat de baan op een andere plek in het Ringpark komt. Er wordt zelfs gedreigd met een rechtszaak. Zover komt het niet. De gemeente komt er met de bewoners uit en de baan komt er gewoon. “Ik ben trots op de buurt”, reageert wethouder Klaas de Vries. “Eerst waren de bewoners wat afwachtend, maar nu zijn ze allemaal enthousiast.”

Wachten
Dat wachten, dat vindt Marijn maar niets, als hem gevraagd wordt wat hij het minste vond van het hele traject. Wessel: “De gemeenteraad vond ik het leukst.” Wachten kan, en kon, de rest van de jeugd uit Meppel ook al niet. Tijdens en na de aanleg van de pumptrackbaan in het Ringpark in de Oosterboer staan er hekken om de baan heen. Zodat er niet al gebruik van wordt gemaakt. De baan moet nog uitharden. Die hekken waren niet bestand tegen de wachtenden.

“Al vroeg werd er door de hekken gebroken”, weet wethouder Klaas de Vries, die zelf om de hoek woont. “Ach, het geeft aan hoe graag de jeugd dit wilt.” De hekken zijn weggehaald, want vandaag is de officiĆ«le opening. “Ik zal jullie allemaal vriendelijk willen vragen om van de baan af te gaan”, zegt jongerenwerker Myrthe Lugtmeier. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De baan is al volop in gebruik door skaters, kinderen met de step, BMX’ers en skeeleraars. Probeer dan maar eens een officiĆ«le opening te houden, met de nodige speeches.

‘Voor iedereen geschikt’
Behalve de fietsjes en de feestelijke opening, is er nog een verrasing. BMX’er Desmond Tessemaker geeft een demonstratie. In een van de stunts springt hij over de twee jongens heen op de baan. De twee tieners zijn helemaal in hun sas. “Deze baan is helemaal niet kinderachtig”, zegt Marijn. “Het is voor iedere leeftijd geschikt.” En hij maakt snel weer een rondje.

Stefan Klomp RTV Drenthe/foto Sander Konstapel (RTV Meppel)