Schooltv

Sterrenkijken is doorzetten en een beetje geluk

Op zaterdag 3 december verzamelden er zich kinderen met ouders in het groepshuis van de Ackerlodges. De lodge zat helemaal vol, er kon geen avonturier meer bij. Roy en Karin vertelden over Lichtstad, de website die ze samen maken om leuke ideeën over fotografie en sterrenkunde te delen. Roy hield een presentatie over de zon en de planeten. Zo passen er wel duizend Aardes in de grote planeet Jupiter. En wist je dat Max Verstappen in zijn Red Bull 100 dagen lang 300 kilometer per uur moet rijden om een heel rondje te rijden over de ringen van Saturnus?

Ook waren er veel vragen over raketten, bijvoorbeeld over hoe snel ze kunnen. Gelukkig kon Roy alle vragen beantwoorden. Roy liet ook zien hoe leeg de ruimte eigenlijk wel niet is. We zijn best een beetje alleen in de grote lege ruimte.

Na deze presentatie namen Roy en Karin iedereen mee naar buiten om naar de maan en de planeten te kijken. Voor de gelegenheid mochten Roy en Karin twee telescopen lenen van Bresser Benelux. Kinderen mochten ook zelf kijken. Maar jammer genoeg was het heel erg bewolkt. Er was niet zoveel te zien.

Zo af en toe piepte de Maan even tussen de wolken door, maar niet lang genoeg om die goed te kunnen zien. Flink balen, natuur heb je echt niet in de hand. Gelukkig kon Roy binnen op het grote scherm wel laten zien wat er buiten onzichtbaar bleef. Hij eindigde zijn presentatie met mooie verhalen over de sterrenbeelden en een prachtige video over de ruimte.

Het was net alsof het universum het toetje voor het einde van de avond had bewaard. Want na de presentatie binnen was de hemel boven de Ackerlodges een stuk helderder. Natuurlijk gingen de telescopen weer mee naar buiten om nog een tijd van de maan en van Jupiter te genieten. De maan was prachtig zichtbaar en zelfs de planeet Jupiter met zijn manen was een tijd heel goed te zien. Een mooie afsluiting van een hele leuke en leerzame avond, waar er de komende maanden meer van worden georganiseerd.

Lichtstad organiseert regelmatig workshops over sterrenkijken en fotografie. Op hun website www.lichtstad.space vertellen Roy en Karin meer over de activiteiten die ze plannen. Je kunt je aanmelden voor de nieuwsbrief onder www.lichtstad.space/contact. Dan houden ze je automatisch op de hoogte van nieuwe activiteiten.

Tekst en Foto’s Lichtstad.space