Exposities

Stedelijk Museum steekhoudend textiel en zilver

De laatste drie maanden van het jaar laten 5 kunstenaars zien in Stedelijk Museum Meppel, Hoofdstraat 22, wat er allemaal nog meer met textiel gemaakt kan worden behalve kleding, gordijnen, beddengoed en de zakdoeken van opa. Textiel in plaats van verf, tegels, gedachten, voedselverpakking en foto’s. Arthur Lennips, Dagmar Stap, Marrie Bel, Janneke Hogerheijde en Trinette Scheper laten de bezoeker minstens twee keer kijken.

Of het nu gaat over de fotografisch realistische weergave in jeansstof, een unieke uitgave van een cover van Playboy of met jezelf geconfronteerd worden in een badkamer op ware grootte, het is allemaal textiel. Van abstracties in draad op kunstleer tot herkenbare florale patronen door een combinatie van quilten en schilderen. Steekhoudend is te zien tot en met 14 januari.

Vanaf dit weekend is ook het komende half jaar Meppeler zilver te zien uit de Franse Tijd. Deze 20 jarige periode zorgde voor een grote maatschappelijke omwenteling, die tot op heden meetbaar is. Napoleon introduceerde het metrieke stelsel en achternamen, maar schafte de gilden af. Vanaf 1812 moesten de Meppeler zilversmeden hun werk ter keur aanbieden in Groningen. Jan Tiemens Holleboer, Willem van der Wolde, Jan ten Brink, Jan Hendrik ten Brink, Jan Veuger en Arnoldus Hagen smeedden beugeltassen, knopen, gespen, bestek en een heel bijzonder theepotje dat kleiner is dan de gegeven bijnamen: L’egoïste of the Bachelor.

Kijk voor actuele openingstijden en entreeprijzen op onze website. www.stedelijkmuseummeppel.nl

Mieke Mulders conservator/ foto eigen en AB Lennips