Nieuws

Acht mannen gaan op een Vespa door Europa: ‘Dikke 30.000 kilometer gereden met elkaar’

Hoe houd je acht kerels tegen die op het punt staan om op een rode Vespa een toertocht te maken door België en Duitsland? Het antwoord is niet.

“Jan!”, roept Rick Jacobs. “Ga even snel naar de Vespa’s toe. De journalist wil een interview met je.” Hij lacht. “Dat gaat allemaal van onze reistijd af.”

Nee, haast is er niet. Om negen uur in de morgen vertrekken ze. Of nou ja. “Dan doen we een kopje koffie, nemen we afscheid, en doen we nog een kopje koffie”, zegt Rick Jacobs. “Ons kennende wordt het dan half tien of tien uur voordat we weggaan. Daarom zeggen we dat we om negen uur vertrekken, en niet om negen uur verzamelen…”

Rick Jacobs, Homme Oudman, Frans Nooren, Paul Laanstra, Jan Coeling, Bernard Sportel, Jan Dekens en Gerard Weimans gaan dit jaar voor de twintigste keer op pad met de Vespa’s. Jan Coeling is de oudste, hij is 80. Hij stapt ook dit jaar weer met plezier op de oude scooter. “Omdat het zo gezellig is.”

Dat het zo gezellig is komt volgens hem omdat het gewoon een ontzettende vriendschap is. “Elke avond praten we de hele tijd door. Het gaat niet alleen over het rijden maar ook over andere onderwerpen.” Een drankje hoort er ook bij. “We zijn echt niet iedere dag dronken. Zo nu en dan zit het er alleen niet ver af.”

Scooter gestolen

Maar het is ook zo leuk, door alle avonturen onderweg. Het meest onvergetelijke moment, weet Coeling nog goed. “Dat we in Frankrijk waren en dat een van onze scooters getracht werd om te stelen.” Dat laten de vrienden niet gebeuren. Met zijn allen rennen ze op dat moment naar buiten en sleuren de scooter uit het busje van de dieven.

“De mensen maakten een fout. Ze reden vooruit naar ons toegereden. Ze moesten omdraaien om weer weg te gaan. Dat kostte zo veel tijd, dat wij ze konden terugpakken.” Die avond willen ze niet meer op die plaats overnachten. Ze vertrouwen het niet meer, want ze verdenken de uitbater ervan betrokken te zijn. “Hebben we ‘s nachts in de open lucht geslapen. Dat was ontzettend koud haha.”

Ontstaan als grap

Twintig jaar geleden begon het eigenlijk als een grap. Jacobs: “We wilden wel eens een aantal weken door Frankrijk rijden. Over al die kleine weggetjes. We zeiden: ‘laten we een oud brommertje kopen’. Toen het gekocht was, vroegen we ons af waar we heen moesten.” Het werd de Middellandse Zee, naar Saintes-Maries-de-la-Mer, tussen Montpellier en Marseille. Een rit van 1.700 kilometer.

Daarna volgen nog tochten naar onder meer Rome, Oslo en Praag. “We hebben in 19 jaar tijd een dikke 30.000 kilometer gereden met elkaar. Het is een feest. We weten allemaal: als je naar Frankrijk gaat met de auto, dat je niets ziet. Maar op zo’n brommertje maak je alles mee. Met 25 kilometer per uur – ja, harder gaan ze niet – heb je een prachtig beeld van de omgeving.”

Acht vrienden, zeven Vespa’s?

De tocht start vandaag in Ruinerwold. Aan de start staan zeven Vespa’s, terwijl ze met zijn achten gaan. “Ja, één is de lul”, zegt Rick Jacobs. Iedere dag moet iemand anders achter de scooters aanrijden in een auto. Daar zit ook een eventuele reserve-Vespa in – nog nooit gebruikt onderweg – en degene die in de auto rijdt, moet ook zorgen voor een overnachting, lunch en benzine.

Zes Vespa’s zijn rood, de ander is oranje. Rick Jakobs lacht. “Die was oorspronkelijk grijs, maar hebben we oranje gespoten. De reservescooter is trouwens groen.”

Over acht dagen komen de heren terug. Dan hebben ze 800 kilometer gereden. Ten minste, als ze goed rijden. “Wij tellen er altijd 15 procent bij op. Want we rijden altijd wel een keer verkeerd. Houd het op een kleine 1000 kilometer.”

Tekst/ foto Stefan Klomp (RTV Drenthe)