Sint Maarten: feest van liedjes en lampionnen

Dit jaar mag het ook weer. Met lampionnen en liedjes langs de deuren. Dat kan best veilig mits ouders als begeleiders meegaan.

Sint-Maarten wordt gevierd in (delen) van Nederland, Vlaanderen, Noord-Frankrijk en in delen van Duitsland. Elke streek kent zijn eigen gebruiken. Vaste traditie is dat kinderen met lampionnen langs de deuren gaan en liedjes zingen, waarna ze beloond worden met snoepgoed.

In Zuid-West Drenthe en dus ook in Meppel wordt Sint-Maarten plaatselijk nog gevierd door met lampionnen langs de deuren te gaan. Met de nadruk op plaatselijk. Waar je vroeger na het vallen van de duisternis naar de deur bleef lopen om de zangprestaties te belonen. Daar is het nu rustig. Elders pakt de buurtvereniging het weer op. Of bundelt een groepje kids de krachten.

Snoep in huis of als je wilt fruit, is op deze dag handig. Wordt er gebeld en staat er zo’n groep je verwachtingsvol aan te kijken dan hoef je ze niet teleur te stellen. De zangprestaties willen nog wel variëren De bekendste is Sint Maarten, de koeien dragen staarten etc, etc. Maar er zijn ook moderne versies in omloop.

RTV Meppel/ foto Arjan Tien