Nieuws

Rookmelders straks overal verplicht

‘Brand ruik je in je slaap niet’! Over een halfjaar, op 1 juli, moet in iedere woning in Nederland een rookmelder hangen. De Veiligheidsregio Drenthe wijst op de eigen verantwoordelijkheid van woningeigenaren en (ver)huurders.

Een rookmelder kan levens redden, zegt Carry Seidel van de Veiligheidsregio Drenthe. “Als je slaapt en er is brand in jouw huis, dan ruik je niks. Ook kan je de brand niet zien. Maar je oren werken dan nog wel. Daarom moeten rookmelders flink herrie maken, want je moet er wel van wakker worden.”

Alle verdiepingen een melder
In nieuwbouwhuizen zijn rookmelders sinds 2003 al verplicht, maar de regelgeving gaat ook voor bestaande bouw gelden. Op alle bouwlagen van een woning moet straks een rookmelder hangen. Seidel: “Het gaat om alle verdiepingen waar een verblijfsruimte is, dus eigenlijk gewoon een slaapkamer.”

Volgens Seidel hangt in 61 procent van de woningen een rookmelder, dus moeten de komende maanden in tienduizenden woningen rookmelders worden opgehangen om aan de nieuwe regelgeving te voldoen. De Veiligheidsregio Drenthe raadt aan de rookmelder hoog aan het plafond te hangen in het midden van een ruimte. Ook is het belangrijk om hem niet op een tochtige plek te hangen, omdat rook door ventilatie weggeblazen kan worden.

Slechthorend
De veiligheidsregio wil in de campagne dit jaar extra aandacht besteden aan doven en slechthorenden. “Mensen worden ouder; het gehoor gaat achteruit. Wat doe je als je een rookmelder niet kunt horen? Daar zijn ook allemaal technische oplossingen voor.”

Seidel wijst daarnaast op de eigen verantwoordelijkheid. “Zie het als licht op je fiets: je weet dat je hem moet hebben, maar ook niet iedereen heeft dat.”

Foto Shutterstock