Nieuws

Wel demo’s, geen burgerlijke ongehoorzaamheid

De dagen voorafgaand aan de persconferentie was het spannend. Het aantal ziekenhuisopnames liep terug maar het aantal besmettingen liep op. Wat ging de nieuwe coalitie uitgaande van adviezen van het OMT beslissen? Veel was al uitgelekt, maar niets definitief. Vrijdagavond kwam het grote woord eruit: winkels open onder voorwaarden, maar horeca en cultuur nog dicht tot nader order.

Voor het kabinet en OMT wellicht begrijpelijk, maar moeilijk te verteren voor betrokken ondernemers. Overigens rondvraag onder het publiek in Meppel toonde ook dat er weinig begrip is voor sommige maatregelen. Eerst geen mondkapjes, toen wel mondkapjes maar geen FFP2, nu wel een advies om mondkapjes FFP2 te dragen. Voortschrijdend inzicht heet dat. Minister Ernst Kuiper probeerde het allemaal duidelijk te maken aan de hand van grafieken. Wat is de situatie en wat mogen we verwachten.

Het kabinet wilde geen besluit nemen als er de kans is dat je vrij snel weer moet terugdraaien. Horeca en cultuur konden het moeilijk verteren. Het leidde in delen van Nederland tot burgerlijke ongehoorzaamheid. In Meppel viel het mee.

De bioscoop ging even open en de horeca ging demonstratief de straat op met een koffiekar. Burgemeesters in Drenthe stonden demonstraties toe maar maakten wel duidelijk te gaan handhaven. Ze kunnen ook moeilijk anders. Horeca en Cultuur zitten voorlopig 10 dagen in de wachtkamer in afwachting van cijfers die kunnen leiden tot een meer open samenleving. We hebben het samen in de hand.

Foto Arjan Tien