Nieuws

Rogat loopt uit voor info-avond over herinrichting

De kopjes koffie klinken er op los, in De Raket in Rogat. De inwoners van het dorp bij Meppel stappen massaal een zaal van dit wegrestaurant aan de A28 binnen. De reden: er is een informatieavond over het dorp. De toekomst van het dorp.

De doorgaande weg in Rogat gaat op de schop, vooral bedoeld om de snelheid eruit te halen. Er komen drempels, de weg wordt visueel smaller gemaak, asfalt maakt plaats voor klinkers en er wordt een middenstrook toegevoegd. Daarnaast wordt de natuur langs de weg aangepakt. Bomen worden vervangen en in de kern van Rogat maakt gras langs de weg plaats voor ‘kleurrijke beplanting’ met wandelpaadjes en bankjes.

De plannen staan inmiddels vast. Dat heeft lang geduurd, want in 2016 kwam het wijkplatform zelf met een plan om het dorp aan te pakken. Heel veel van die oorspronkelijke plannen is er echter niet overgebleven.

Nu, zeven jaar later, is het echt zo ver. De werkzaamheden aan het dorp beginnen op 6 maart. “Het gaat ineens heel snel”, zegt Arnoud de Vries, die zich namens het wijkplatform bezig heeft gehouden met de plannen. “Het overviel ons dat er binnenkort begonnen gaat worden.”

Containers, bomen en drempels
Daarom is vanavond last minute nog een informatieavond gehouden. Daar worden nog veel vragen gesteld, maar het gaat veelal over details. Waar de container nu moet worden neergezet als de straat eruit ligt. Waarom die ene boom wel blijft staan, maar die ene andere gekapt wordt. Waarom de drempel midden in de straat komt te liggen, en niet aan het begin.

“Ik heb twijfels of dit de veiligheid ten goede komt”, zegt Arno van Nierop. “Ik denk zelfs dat het dat niet ten goede komt. Ons dorp blijft zo een racebaan”, wijst hij naar de ‘chicane’ midden in het dorp. “Dat blijft een plek waar vaak extra gas wordt gegeven.”

Eigenlijk is Rogat verboden terrein voor iedereen, behalve de 120 inwoners. De weg is alleen bestemd voor bestemmingsverkeer. “Maar daar wordt nooit op gecontroleerd”, zegt een inwoner. “Zet er een flitspaal neer. Verdient de gemeente nog geld ook.” Want als er één probleem is in Rogat, dan is het wel hardrijden. O ja, en een tekort aan parkeerplaatsen.

Geen ruimte
Huub Konings buigt zich over een van de tekeningen. Hij kijkt naar de toekomstige situatie van de toegangsweg, komend vanaf de A28. Hij verwoordt wat zo’n beetje alle 120 inwoners vinden. “In de kern zijn de bomen gekapt, maar hier blijven ze langs de weg staan. Als je die nu weghaalt, kan je er een voetpad aanleggen.”
Nu is de situatie als volgt. Aan de andere kant van de weg staan een aantal parkeerplaatsen, maar die liggen half op de stoep. Als die bezet zijn, kan je niet over de stoep lopen. Die is namelijk erg smal. Met zijn tweeën naast elkaar lopen is al krap.

In de nieuwe situatie verschuiven die parkeerplaatsen naar de kant van de stoep. Dan moet je wel over de weg lopen om voorbij de geparkeerde auto’s gaan. De oplossing volgens het dorp: zet de parkeerplaatsen aan de andere kant van de weg.Dat gaat alleen niet. De bomen zijn daar beschermd en de bomen die wel zijn gekapt, waren ziek.

Kosten lopen op
Sinds de plannen zijn gemaakt, zijn de kosten opgelopen. Toch lijkt het erop dat bijna alles volgens de laatste plannen door kan gaan. De enige verandering zit hem in de speciale verlichting. Het was de bedoeling om speciale verlichting te plaatsen op de plek waar vroeger een brug lag. Door de stijgende kosten, is het nog niet duidelijk of dat haalbaar is.

De kopjes koffie, daar was nog wel budget voor. Aan het einde van de tafel kleurt de tafel rood. De kleur van de kopjes koffie. De statafel staat vol met lege bakkies. En de hele avond is er geen druppel gemorst op de tekeningen.

Tekst/foto Stefan Klomp (RTV Drenthe)