Natuur

Paddenstoelen van het Drents-Friese Wold

Paddenstoelen zijn er jaarrond wel te vinden in het Drents-Friese Wold, maar de grootste verscheidenheid aan zwammen zie je in de herfst. Ga zondag 19 november mee met de gids van Staatsbosbeheer, die vertelt over de verschillende soortnamen. Wat dacht je van elfenbankjes, knotszwammen of zwavelkopjes. Ook is er bijvoorbeeld een paddenstoelensoort waarbij het lijkt of je er heel voorzichtig mee moet zijn, de porseleinzwam.

Er zijn in Nederland verschillende paddenstoelensoorten die giftig en dus ziekmakend en zelfs dodelijk kunnen zijn. Elk jaar worden er door ervaren plukkers nog vergissingen begaan met fatale gevolgen. Daarom wordt tijdens deze excursie geen uitleg gegeven over de eetbaarheid van paddenstoelen. Het advies van onze gidsen is dan ook om paddenstoelen die je in de maaltijd wilt verwerken altijd in de winkel te kopen en om de paddenstoelen in de natuur te laten staan voor de dieren. En uiteraard ook voor de mensen om van hun schoonheid te genieten.

Tijd: van 13.30 tot 15.30 uur. Locatie: Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha. Kosten: volwassene € 8,-; kind t/m 12 jaar € 5,- inclusief zoekkaart per boeking. Aanmelden online noodzakelijk: https://staatsbosbeheer.nl/paddenstoeleninhetwold

Tekst Staatsbosbeheer/foto Ineke van Os