Nieuws

Oud-burgemeester Cees Bijl verlaat Drentse politiek

Gedeputeerde Cees Bijl gaat per 1 december weg bij de Provincie Drenthe. De 66-jarige PvdA-bestuurder gaat dan na 23 jaar in de Drentse politiek met pensioen en ‘wil een volgende levensfase ingaan waarin de agenda minder dominant is’. Bijl was vanaf 1998 drie jaar burgemeester van Meppel.

Bijl wil benadrukken dat zijn besluit niet is ingegeven door politieke of relationele overwegingen. “Door mijn voornemen terug te treden nu kenbaar te maken, kan de PvdA in alle rust op een goede manier in de opvolging voorzien”, zegt hij. Bijl stak zijn energie gedurende zijn periode op het provinciehuis onder meer in vervoer, de arbeidsmarkt en Groningen Airport Eelde. Zo hield hij zich bezig met het zogeheten ‘deltaplan’ voor Noord-Nederland en het toekomstperspectief van het geplaagde vliegveld.

Drie jaar in Meppel
Cees Bijl begon 43 jaar geleden zijn politieke loopbaan als gemeenteraadslid en later als wethouder van Enkhuizen. Vervolgens was hij burgemeester van achtereenvolgens Leeuwarderadeel (1990-1998), Meppel (1998-2001) en Emmen (2000-2016).

“Ik had het voorrecht van mijn hobby mijn werk te mogen maken”, blikt Bijl terug op zijn periode als bestuurder. “En heb daarin altijd veel vertrouwen en steun ervaren. Na 1 december zal ik zeker maatschappelijk betrokken en actief blijven, maar wel met een andere invulling van de agenda.”

‘Grote schoenen om te vullen’
Bijl stelde afgelopen weekend de PvdA-fractie op de hoogte van zijn vertrek. “En toen werd het wel even stil”, zegt fractievoorzitter Hendrikus Loof. “Deze mededeling hadden de fractieleden niet zien aankomen.”

De partij denkt voldoende tijd te hebben om een opvolger te vinden. Loof: “Het zijn grote schoenen om te vullen maar we gaan er in alle rust de komende weken over nadenken. Ik heb er alle vertrouwen in dat onze partij een goede opvolger weet te leveren.’

Foto Sterre Lenstra