Ondernemend

Ondanks het prijsplafond toch extra besparen op je energie?

Commerciële partnerbijdrage

De energieprijzen zijn de afgelopen tijd flink gestegen en veel huishoudens voelen dit in hun portemonnee. Gelukkig is op 1 januari het prijsplafond ingegaan, wat betekent dat consumenten niet meer dan 1,45 euro per kuub gas en maximaal 0,40 cent per kWh stroom hoeven te betalen. Dit geldt echter alleen voor een maximum verbruik van 1200 kuub gas en 2500 kWh stroom per jaar. Als het verbruik hoger is dan deze limiet, dan geldt de normale contractprijs. Het prijsplafond biedt consumenten enige bescherming tegen de stijgende energieprijzen, maar het is nog steeds belangrijk om bewust om te gaan met energie en te kijken naar manieren om te besparen. Bijvoorbeeld door het huis goed te isoleren, apparaten efficiënt te gebruiken en te kiezen voor energiezuinige opties. Om ervoor te zorgen dat ook jij kunt besparen, hebben we een aantal tips voor je.

Vergelijk jaarlijks je energieleverancier
Door verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken, kun je flink besparen op de kosten van energie. Dit is vooral belangrijk in tijden waarin de energieprijzen stijgen. Verschillende leveranciers voor energie vergelijken is relatief eenvoudig. Je kunt dit bijvoorbeeld doen via vergelijkingssites op internet, waar je een aantal gegevens moet invullen, zoals het adres en het geschatte energieverbruik. Op basis van deze gegevens worden de verschillende energieleveranciers met elkaar vergeleken en krijg je een overzicht van de kosten en voorwaarden van de verschillende aanbieders. Het is echter wel belangrijk om bij het vergelijken niet alleen te kijken naar de prijs, maar ook naar de voorwaarden. Zo zijn er bijvoorbeeld energieleveranciers die een lager vastrecht rekenen, maar hogere kosten per kWh of m³. Daarnaast kan het ook belangrijk zijn om te kijken naar de duurzaamheid van de energieleverancier en of deze groene energie aanbiedt. Door jaarlijks of tweejaarlijks energieleveranciers te vergelijken en over te stappen naar de voordeligste aanbieder, kun je flink besparen op de kosten van energie. Dit kan een aanzienlijk verschil maken op de jaarlijkse energierekening. Het vergelijken van energieleveranciers loont dus zeker de moeite.

Zet je thermostaat een graadje lager
Het lager zetten van je thermostaat is een eenvoudige manier om te besparen op de kosten van je energierekening en tegelijkertijd bij te dragen aan het verlagen van de uitstoot van CO2. Door de temperatuur in huis met slechts één graad te verlagen, kan het energieverbruik al met 6% dalen. Veel mensen hebben de neiging om de thermostaat hoog te zetten als het buiten koud is, maar dit is vaak niet nodig. Een temperatuur van 18 tot 20 graden Celsius is doorgaans voldoende om het binnenshuis comfortabel te maken. Door de thermostaat ‘s nachts en als je niet thuis bent op 15 tot 17 graden Celsius te zetten, kan je nog meer energie besparen. Dus naast het online vergelijken en een contract af te sluiten bij de goedkoopste energieleverancier, kun je ook zelf ontzettend veel doen om de kosten te kunnen drukken. Dus wil jij niet alleen maandelijks besparen op je vaste lasten door minder energie te verbruiken, maar ook door per kWh en Kuub gas minder te betalen? Bekijk dan periodiek de huidige prijzen van je leverancier en kijk op basis daarvan of het misschien elders voordeliger kan.