Ondernemend

Is geld lenen met de hoge rentes nog wel verstandig?

Commerciële partnerbijdrage

Geld lenen kan in bepaalde gevallen handig zijn, zoals bij het kopen van een woning of het verbouwen van de badkamer of keuken met behulp van een bouwdepot. In deze gevallen kan het lenen van geld de investering mogelijk maken en helpen om de kosten te spreiden. Echter, wanneer de rente hoog is kan het verstandig zijn om alternatieven te overwegen, zoals het uitstellen van de investering of het gebruik maken van eigen spaargeld. Het is belangrijk om een goede afweging te maken tussen de voordelen van het lenen van geld en de kosten die hieraan verbonden zijn, zoals rente en eventuele andere bijkomende kosten. Wil jij goedkoop lenen? Dan hebben wij een aantal handige tips voor je.

Vraag bij vrienden of familie
Geld lenen bij vrienden of familie kan aantrekkelijk lijken, omdat het doorgaans goedkoper is dan geld lenen bij een bank. Immers, vrienden of familie zullen vaak geen rente vragen en de lening zal vaak wat flexibeler zijn dan bij een bank. Toch is het belangrijk om de mogelijke ‘gevaren’ van deze lening te overwegen en om afspraken te maken om de relatie met vrienden of familie niet op het spel te zetten. Het is essentieel om duidelijke afspraken te maken wanneer je geld leent bij vrienden of familie. Dit kan gaan over de terugbetalingsperiode, de frequentie van de terugbetalingen en eventuele rente. Het is verstandig om deze afspraken op papier te zetten, zodat beide partijen weten wat er van hen wordt verwacht en er geen misverstanden ontstaan. Mocht het onverhoopt toch een keer niet lukken, maak het dan direct bespreekbaar. Zo voorkom je een vervelende situatie met wellicht zelfs wel een ruzie tot gevolg.

Vergelijk verschillende geldverstrekkers
Wanneer je geld wilt lenen, dan kan dit om verschillende redenen zijn. Het kan zijn dat je een nieuwe auto nodig hebt, maar het geld om dit in één keer te betalen niet hebt of dat je graag je huis wilt verbouwen. Waarvoor je ook geld nodig hebt, het online vergelijken van verschillende geldverstrekkers via vergelijkingssite Pricewise is een absolute aanrader. Niet alleen heb je hier direct in één overzicht alle verschillende aanbieders, maar heb je ook inzichtelijk wat de kosten zijn en ook eventuele aanvullende voorwaarden. Het kan zijn dat je bij de één wel boetevrij mag aflossen, terwijl dit bij de ander niet mag. Ook de looptijd kan een belangrijke rol spelen in het uiteindelijk maken van je keuze. Je doet er daarom dus ook goed aan om alles voor jezelf op een rijtje te zetten, zodat je op basis daarvan een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Is het verstandig om te lenen?
Geld lenen kost geld. Dat weten we natuurlijk allemaal. Toch zijn er bepaalde momenten in het leven waarop je niet ontkomt aan het lenen van geld. Het kopen van een huis zonder hypotheek bijvoorbeeld of wanneer je je huis wilt verbouwen. Geld lenen is dus zeker verstandig, mits het voor een goed doel is. Ga je geld lenen voor een vakantie, dan moet je jezelf afvragen of je dan niet je doel voorbij schiet.