Nieuws

Meppeler ondernemer opent boodschappenkast

“Het is gewoon schrijnend hoeveel mensen nu klem komen te zitten door alle stijgende kosten”, stelt ondernemer Anis Jadib uit Meppel. Om mensen te helpen heeft hij een rij kasten geplaatst naast zijn bedrijfspand aan de Industrieweg 13 met daarin allerlei boodschappen die mensen met een krappe beurs gratis mogen halen.

De kasten zijn continu beschikbaar voor mensen. “Gedurende de dag lopen collega’s er even naartoe om te kijken wat eruit gehaald is”, vertelt Jadib. “En dat proberen we zo snel en goed mogelijk weer bij te vullen.”

De kast staat er sinds dit weekend en heeft zijn nut al bewezen. Na een bekendmaking van Jadib’s kast op Facebook werd er al gebruik van gemaakt. “Maandverband, afwasmiddel, kinderspullen en hygiëneproducten zoals deodorant. Van alles wordt opgehaald”, vervolgt hij. “We merken dat de kast gebruikt wordt zoals het bedoeld is. Hier wordt niet gewinkeld, mensen komen gericht dingen halen die ze tekort komen.”

‘Niet uit te houden’
Jadib ziet de financiële situatie waar zijn stadsgenoten in terecht zijn gekomen, met lede ogen aan. “Het is niet uit te houden. Men heeft een beeld dat het een bepaald type mens is dat moeite heeft met rondkomen, maar het is nu heel breed. Zelfs tweeverdieners hebben het moeilijk. Het is schrijnend hoeveel mensen klem komen te zitten door de stijgende kosten.”

Deze situatie maande de Meppeler tot actie. “Mijn vader kwam als gastarbeider naar Nederland en moest veel mondjes voeden. Wij waren tevreden en hebben het goed gehad, maar ik weet hoe het is om het niet breed te hebben. Ik herken wanneer het nodig is en wanneer mensen hulp kunnen gebruiken.”

Vaok ben ‘ie te bange
Dat de kasten gretig aftrek vinden is duidelijk, maar wie deze mensen écht zijn, weet Jadib niet. En dat is bewust. “Je moet nooit mensen om gegevens vragen, of om een reden. Want sommige mensen schamen zich, en die zouden dan niet komen. Ik vind het ook niet van belang. Het maakt mij niet uit waar je vandaan komt of wat de grondslag is. Ik geloof dat als je mensen kan helpen, op welke manier dan ook, dat het bijdraagt aan hun geluk.”

Bang voor misbruik van de kast is Jadib niet. “Kijk ik ben een Marokkaans jochie, maar al heel vroeg kwam ik met vrienden uit Ruinerwold achter de slogan Vaok ben ‘ie te bange. De allergrootste groep mensen is gewoon goed en daar richten we ons op.”

Het leven is fragiel
De kast blijft nog de hele winter staan. “Vooral de koude periode, dat worden dure maanden. Het liefst heb ik de kast morgen weg en is dit niet nodig. Je wil als gezin zelfstandig je boontjes doppen en jezelf onderhouden. Als je een beroep moet doen omdat het niet kan, is dat emotioneel best wel zwaar. Ik hoop dat de kast de komende maanden vol staat, want dan is het niet meer nodig. Dan is het goed.”

Jadib zou het mooi vinden als meer bedrijven in Drenthe met hun eigen actie komen. “Het maakt niet uit wat je doet, blijf lekker bij jezelf. Soms kan een kop koffie weggeven en een goed gesprek al iets betekenen voor een ander. Je kunt al snel impact maken. Want vergeet niet: het leven is fragiel. Vandaag kan ik de doperwten in de kast zetten, maar het is niet gezegd dat ik dat over een jaar of twee nog kan doen. Misschien sta ik er dan zelf om ze te pakken. Dat is het leven, je weet niet hoe het gaat. Succes krijgt pas waarde als je het deelt.”

Tekst en foto: RTV Meppel