Nieuws

Meppeler horeca enthousiast over strenger alcoholbeleid

Het strengere alcoholbeleid in Meppel wordt toegejuicht door horecaondernemers in de binnenstad. Sinds 5 juli worden mensen beboet die alcohol op straat drinken. Het resulteerde de afgelopen twee weekenden in tientallen boetes.

Meppel wil met een strenger alcoholbeleid overlast in het centrum en bij het stationsgebied tegengaan. Een biertje of wijntje drinken in de kroeg of op het terras kan nog steeds, maar doe je dat op de openbare weg, dan dreigt een boete van 110 euro.

“Het is niet meer dan normaal dat je met je drankje lekker in de horeca blijft. De gezelligheid hoort zich binnen af te spelen”, zegt Gilijan van Egten van Herberg ’t Plein. Samen met zijn collega’s heeft hij het uitgaanspubliek de afgelopen tijd alvast gewezen op de aangescherpte controles. “Drinken op straat was natuurlijk al verboden, maar we hebben de mensen geïnformeerd dat ze nu ook een boete riskeren. Volgens mij hebben de meesten wel begrip voor de controles.”

Geen verrassing

In het eerste weekend werden dertig mensen in Meppel op de bon geslingerd voor het drinken van alcohol op straat. Afgelopen weekend volgden nog eens zestien boetes. “Deze aantallen had ik wel verwacht, dat is geen verrassing”, aldus Van Egten. “Je ziet dat het al afloopt, dat is een goed teken. Ik denk dat het Meppeler uitgaansleven er snel aan went.”

Volgens Van Egten zijn de drankjes die mensen op straat of op het plein drinken niet uitsluitend afkomstig van de horeca. “Vooral veel jongeren nemen hun alcohol mee vanuit huis. Dat leverde in het verleden ook wel problemen op in Meppel. Het is een mooie bijvangst dat die trend nu ook wordt gestopt. Zo maken we het nóg gezelliger in de binnenstad.”

Duidelijk doel

Horecaondernemer Maarten van Oosten, eigenaar van cafés De Kansel en De Kasteleyn en restaurant Meaters in Meppel, was in het begin sceptisch over de nieuwe maatregel. “Ik dacht: dit is weer een nieuwe regel, puur om het regelen. Maar vanuit de gemeente is goed overlegd en duidelijk gemaakt welk doel het had. Inmiddels merken we eigenlijk wel dat het effectief is. We zijn er heel blij mee.”

Van Oosten introduceerde het verbod al wat eerder in zijn horecazaken, zonder dat er officieel gehandhaafd werd. “We zijn er iets eerder mee begonnen om een aanloopperiode te creëren en onze gasten te laten wennen aan het idee.”

Volhouden

Volgens Van Oosten waren zijn gasten snel aan het verbod gewend. “Dertig en zestien boetes vind ik meevallen, normaal lopen er wel 1500 gasten met drank op straat.” Het effect dan ook direct zichtbaar, volgens Van Oosten.

“We hadden best veel last van overlast op straat, het was eigenlijk één grote openlucht kroeg. Nu zie je mensen naar buiten gaan voor een sigaretje. Die gaan daarna weer naar binnen. Dat zorgt voor minder ellende en we zien dat het binnen voller stroomt. Nu is het een kwestie van volhouden met handhaven.’

Ger Hensen/ Shutterstock