Nieuws

Meppel krijgt na de zomer nieuw skatepark

Een skatepark dat voldoet aan alle ‘basics’. Na de vakantie gaat dat er komen in Meppel. Waarschijnlijk begint de bouw ervan eind september, of in oktober, verwacht Binie Olinga, voorzitter van de Meppeler Skate Vereniging.

De vereniging werd twee jaar geleden opgericht. Grote doel: het huidige skatepark in de wijk Koedijkslanden vervangen door een nieuwe, betere. Na de zomer gaat het gebeuren.

“Er komen rails, leges en quarterpipes”, zegt Binie. En dat is al heel wat anders dan het huidige park. “Dat is rechttoe, rechtaan. Heel ouderwets eigenlijk. Er is een halfpipe en twee quarterpipes. Dit nieuwe park gaat veel meer mogelijkheden bieden. Skaters kunnen dan echt een lekkere flow rijden. In het huidige park kunnen ze heen en weer. Zo meteen kunnen ze een run maken met wel vijf of zes verschillende trucs. We gaan hier zeker wat meer wedstrijdjes houden.”

Dat het nieuwe park er gaat komen, heeft niet eens zoveel te maken met de extra uitdagingen. Het is vooral omdat het huidige skatepark niet meer aan de eisen voldoet. Het asfalt en de attributen zijn versleten. Dat maakt het park gevaarlijk, vinden de skaters. En het park wordt ook veel gebruikt door hangjeugd, wat weer leidt tot overlast. Met het nieuwe park, dat van beton gemaakt gaat worden, moet dat allemaal verleden tijd zijn.

Burgerinitiatief
Dat er een nieuw skatepark komt, is het gevolg van een geslaagd burgerinitiatief. De gemeenteraad ging akkoord met de plannen en stak er zelf zo’n 77.000 euro in. De vereniging zelf heeft bij verschillende fondsen 72.500 euro opgehaald voor de plannen.

Ongeveer tegelijkertijd met dit burgerinitiatief was er ook een ander burgerinitiatief. Twee tieners wisten het voor elkaar te krijgen om in de wijk Oosterboer een pumptrackbaan te realiseren. Die is eind vorig jaar geopend en wordt sindsdien druk bezocht. “Zo druk als het daar is, verwachten we het hier niet”, reageert Binie. “Een pumptrackbaan is toch wat toegankelijker voor iedereen. Het zou vast wat drukker worden met de nieuwe baan hier, maar ik denk niet dat de parkeerplaatsen hier ineens vol raken.”

Hergebruik van materialen
Voordat het nieuwe park er komt, moet eerst het oude afgebroken worden. Daar gaat de vereniging voor zorgen. “En dan gaan we kijken wat we nog met de spullen kunnen doen. Of die in een ander park passen, of dat we die moeten wegbrengen voor de afval.”

Binie verwacht dat de bouw van het park zo’n zes weken gaat duren.

Tekst/foto Stefan Klomp (RTV Drenthe)