Nieuws

Kwart miljoen subsidie voor Bleekerseiland Meppel

Het beddengoed klaarleggen en de koffiepot laten pruttelen voor het ontbijtbuffet. Nee, dat komt nog veel te vroeg. Maar er is wel goed nieuws over het hotel dat komt op het Bleekerseiland in Meppel. De Kinckhorst Stichting krijgt een kwart miljoen euro subsidie van de provincie Drenthe voor de realisatie van het hotel, dat nu een grote stap dichterbij komt.

De provincie heeft een herstructureringsfonds voor verpauperde vastgoedlocaties. Tussen 2020 en 2023 wordt 2 miljoen euro verdeeld. De Kinckhorst Stichting deed hierop een beroep, en met succes: er is 258.922 euro toegewezen. “Daar zijn wij heel blij mee. Dit is een belangrijke stap”, vertelt Kinckhorst-voorzitter Ton Loman.
“Maar het is nu nog te vroeg om echt te juichen, want we zijn er nog niet. Dit is nog niet genoeg om met zekerheid te stellen dat het project kan doorgaan. Daarvoor moeten we meer subsidie vinden.”

Onrendabel
Het toegekende bedrag is minder dan waarvoor werd ingeschreven, vanwege de grote belangstelling voor de subsidiepot. De Kinckhorst Stichting is op zoek naar andere subsidiebronnen, zoals de Provinciale subsidieregeling voor behoud en herbestemming van karakteristiek bezit in Drenthe.

Dat is weer een ander fonds waarbij opnieuw een aanvraag gedaan kan worden, hierbij maximaal 200.000 euro. “En we sluiten niet uit dat we ook een beroep doen op andere subsidieverstrekkers, want dit is een duur en kostbaar project met een grote onrendabele top”, aldus Loman.

Rondom vastgoed wordt vaker gesproken over de zogenaamde onrendabele top. Dat is een veelvoorkomend probleem. Soms gebeurt er niets met een locatie, omdat het creëren van een nieuwe bestemming meer kosten met zich meebrengt ten opzichte van de opbrengst. Ontwikkelaars zijn daarom minder in deze plekken geïnteresseerd.

Restaurants
“Daarom zijn we erg blij met het herstructureringsfonds”, vertelt Ewoud Bos. Hij is Statenlid voor GroenLinks. “En een groot ambassadeur voor Meppel, dus dit nieuws gaat me aan het hart”, zegt hij met een lach. Bos kent de locatie Bleekerseiland goed. “Deze plek vraagt echt om er iets mee te doen. Het is een mooie locatie, maar helaas erg verouderd. Vroeger was er nog wel eens een evenement maar de laatste tijd is het helemaal stil daar. Belangrijk dus dat er iets gaat gebeuren. Mooi dat we dat met dit fonds uit het slop kunnen trekken.”
Bos kan zich vinden in het plan om er een hotel te realiseren. “Ik vind een hotel goed passen op deze locatie. Het is vlakbij het centrum en heeft veel winkels, restaurants en andere ondernemers in de nabije omgeving. Ik kan me goed voorstellen dat veel mensen er straks een nachtje willen slapen.”

Project Bleekerseiland
Het Bleekerseiland is een schiereiland in Meppel. Het hotel wordt geen nieuwbouw, de dertien kamers worden gerealiseerd binnen de bestaande witte gebouwen die nu al op het eiland staan aan de straatzijde. Het project Bleekerseiland heeft lang stilgelegen. De familie Massier verkocht de huizen in 2009 aan Woonconcept. Toen woningen realiseren in de historische panden voor Woonconcept niet haalbaar bleek, verloederde de locatie.

De Kinckhorst Stichting nam de gebouwen acht jaar geleden over van Woonconcept. Dat gebeurde met financiële steun van de M20, een groep van twintig betrokken inwoners. Er is al een renovatieplan gemaakt en de stichting hoopt na de zomer van 2023 te beginnen met de verbouwing.

RTV Meppel/RTV Drenthe