Ondernemend

Je wil beginnen met beleggen: dit moet je weten

Commerciële partnerbijdrage

Heb je besloten dat je graag een deel van je geld wil gaan beleggen? Dit kan een hele goede investering zijn voor de toekomst, als je het goed aanpakt. Dit kan echter wel lastig zijn als beginner, want beleggen is niet zo simpel als je misschien denkt. Daarnaast is het als particulier niet mogelijk om rechtstreeks op de beurs te beleggen. Beurzen werken namelijk enkel met partijen die hier een vergunning voor hebben. Dus hoe begin je dan effectief met beleggen? Dat vertellen we je in dit artikel!

Zelf beleggen of iemand voor je laten beleggen
Rechtstreeks op de beurs beleggen kun je als particulier dus niet zelf doen, hier heb je een broker voor nodig. Wat de beste broker is voor jou, hangt sterk af van jouw situatie en je plan. Dit is dan ook stap 1 als je wil beginnen met beleggen, een goed plan opstellen. Hoeveel geld wil je gaan beleggen en waarvoor wil je gaan beleggen? Is het om later je pensioen aan te vullen, voor de studie van je kinderen, voor het aanschaffen van een huis, of heel iets anders? Met een goed plan kun je voorkomen dat je eerste ervaring op de beurs een mislukking wordt. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om iemand voor je te laten beleggen en advies te vragen bij de beste brokers van Nederland.

Bepaal het risico en de inleg
In je plan verwerk je natuurlijk ook hoeveel geld je beschikbaar wil stellen voor het beleggen en hoeveel risico je bereid bent te lopen. Ook als je iemand voor jou laat beleggen, is dit belangrijk om goed aan te geven. De producten waar in belegd gaat worden zijn namelijk gebaseerd op de hoeveelheid risico die jij bereid bent te lopen. Veel partijen hanteren een minimum inleg, dus hoeveel geld je in wil leggen bepaalt ook waar je in kunt beleggen. Het is niet nodig om in één keer een groot bedrag in te leggen. Je kunt er ook voor kiezen om periodiek te beleggen of investeren, dus bijvoorbeeld dat je iedere maand een bepaald bedrag inlegt. Het is niet mogelijk om zonder risico op de beurs te beleggen, want er is altijd een kans dat je een deel van je inleg kwijtraakt. Gelukkig kun je wel kiezen hoeveel risico je wil lopen. Ook de looptijd van de belegging bepaalt of het risico hoger of lager wordt.