Nieuws

Goed eerste weekend met coronacheck-app

Meppel kijkt goed terug op het eerste weekend met de CoronaCheck-app. De app waarmee mensen kunnen aantonen dat ze volledig gevaccineerd zijn of hersteld van corona, was afgelopen zaterdag voor het eerst verplicht bij horecagelegenheden.

“Het is goed gegaan, de gasten hielden zich er goed aan”, vertelt Brigitte van Regteren van Koninklijke Horeca Meppel en Stadscafé Oasis. “De app was eventjes overbelast en toen konden we hem even niet gebruiken. Dat was lastig, maar over het algemeen zijn we erg tevreden.”

Gasten reageerden wel wisselend, geeft Van Regteren aan. “Het gros begreep dat het een overheidsmaatregel is. Dan mopperen ze er wel over, maar niet gericht aan ons adres.”

Een kleine groep stond er anders in. “Die zijn het niet eens met de regel en geven ook aan dat ze het belachelijk vinden dat wij eraan meewerken. Dan antwoorden wij dat we geen keuze hebben. Als we het niet uitvoeren, volgen er immers boetes of moeten we de deuren sluiten.”

Voor de meeste boze mensen is de kous dan wel af. “Maar er is een kleine groep, vaak met een drankje op, die maar blijft discussiëren. Gelukkig is dat maar 1% van de gasten.”

Burgemeester tevreden
Burgemeester Richard Korteland heeft zaterdag een rondje meegelopen met de handhaving. Gemeente Meppel is tevreden. “We zijn trots op de ondernemers en verenigingen die afgelopen weekend hebben gewerkt met het coronatoegangsbewijs; het is goed gegaan.”

Gemeentegeld voor ondernemers
Afgelopen donderdag maakte burgemeester Korteland bekend dat hij de horecaondernemers wil helpen met handhaven van de regels. De gemeente krijgt extra geld vanuit het Rijk voor handhaving, dat wil Korteland aan de ondernemer geven.

“Daarover zijn we in bespreking”, vertelt Van Regteren. “Ondernemers kunnen aangeven waar ze tegen aanlopen en waar ze een extra vergoeding kunnen gebruiken. Daar zijn ideeën uit gekomen. We bespreken goed hoe we tot elkaar kunnen komen.”

De CoronaCheck-app is inmiddels ruim 8,2 miljoen keer gedownload. Dat is 47 procent van de Nederlandse bevolking.

Foto Leo de Harder (archief)